Thanks :D

Vill inte kalla det "idolbilder" då jag inte är någons idol. Dessutom är det så fult att tro det om sig själv, haha! Anyhow, jag har fått en bild (som är fotad av Matilda Hedlin) avritad av Mr-Goldfish @ BDB. Grymt gjort! Vilken talang :O





Mr-Goldfish @ bdb!

Matilda

Imorgon...

...åker jag och mamma till Kalmar efter att vi har släppt ut hästarna och mockat litegrann. För på Måndag ska jag skrivas in på min nya skola som är korresponensgymnasiet i Torsås. Jag ska plugga på distans, via datorn. Då kommer jag slippa all dötid i skolan och kommer kunna plugga i min egen, snabba takt. Jag har längtat så sjukt mycket efter det här. Det känns så rätt! Datorn får följa med, så jag ska försöka hinna med att blogga lite på hotellet.

Nu skulle jag vilja ha lite tips på vad ni vill läsa om!



Matilda

Wanda, 29/1-11

Vi red ut! Så jäkla skönt var det att äntligen få lämna ridhuset! Vi var ute och skrittade i ungefär 40 min. Lagom träning då det var väldigt djup snö på sina ställen. Hon var väldigt het när jag satt upp så då fick mamma hålla henne och leda oss litegrann (a) Nöjd häst och nöjd Matilda var resultatet :D



Matilda

Astiz dag 9, 29/1-11

Idag longerade jag Astiz då det inte fanns någonstans att släppa honom lös för att lösgalopperas. Han var väldigt fin i formen, men han ville verkligen inte gå framåt för fem öre... Extra svårt hade han det i höger varv. Det blev bättre efter ett tag då vi gjorde många övergångar från skritt-trav och trav-galopp. Undrar om det är något fel på honom..? Jag kommer i alla fall fortsätta jobba på samma sätt, och snart ska jag prova på att tömköra honom. Och sedan ska jag även rida lite unghästridning på honom. Det ska bli bra!



Matilda

Astiz dag 8, 28/1-11

Idag var han mycket bättre och med på noterna! Han galopperade på bra, travade fint och skrittade energiskt. Nice! Något mindre bra var att han hostade ganska ofta, och det kom mycket slem... Han hade ingen temp, utan den låg på 37.7. Skumt i alla fall...



Matilda

Wanda, 28/1-11

Idag skrittade jag mest, men fuskade lite genom att trava och galoppera något varv, hehe. Hon kändes jättefräsch och pigg! Får se hur det går imorgon då jag ska rida ut... Spännande! Jag fortsatte med att vara hoppryttare och skrittade samt travade över en bom. Vem vet, vi kanske hoppar snart?!



Ja, jag veta tt hon är öppen i formen... Tyckte bara att bilden var så gullig (:

Matilda

Astiz dag 7, 27/1-11

Astiz lösgalopperades i ridhuset. Han var seg och ovillig. Mamma fick komma och hjälpa mig med en extra långpisk, men då fattade han att det inte var någon idé att tjafsa och rejsade runt som en galning. Han tyckte att det var kul. Fick även trava över några bommar :D

Men han ville inte vara i höger varv eller jobba i höger galopp.. Men han är ju starkare i vänster galopp, så antagligen därför han gjorde så. Svettig men nöjd häst blev resultatet (:

Matilda

Wanda, 27/1-11

Wanda skrittades i 40 minuter, och de första 20 minutrarna skrittade vi över bommar! Mohaha, kände mig som värsta hoppryttaren :D Wanda var i alla fall jättefin och superduktig trots att det var bommar med i övningen. Tidigare har jag tyckt att hon har blivit lite väl känslig i sina bakben vid bomarbetet, men inte den här gången. Kul! Och min hopprädsla är så allvarlig att jag skakade efter att ha skrittat bommar. Illa, hehe!


Wanda och Petra (:

Matilda

Matilda svarar 5




"Linnea" om du hade varit normal nog att ta något face2face hade jag mer än gärna haft den konfrontationen med dig! Och om jag hade glidit på sedlar hade jag köpt bättre hästar och antagligen haft en egen gård. Och nej, jag kanske inte har talang, men då får man jobba hårt istället. Sedan råkar jag veta att jag är en talangfull tjej inom ridningen. Och mina läsare och kompisar som du kallar loosers går inte på några grejer. Jag är den jag är, och har aldrig utgett mig för att vara någon annan. Moget att du inte kan stå för dig själv och måste dra in alla andra som ogillar mig. Plugga på lite spegling till vår konfrontation så kanske vi kan få ut något vettigt av den? Det enda jag inte kan ta är lögner och trakasserier. I eftermiddag kommer en polisanmälan göras på dig, för trakasserier och nätmobbning. Vill du mig något vet du var jag finns, på Åkerby. Du kan även nå mig på [email protected] om du tycker att det är jobbigt att se mig i ögononen och anklaga mig för alla dessa saker.

Matilda

Funderingar

Jag funderar allvarligt talat på att ta bort bloggen nu. Påhoppen börjar kännas riktigt jobbiga och det är inte längre saker man bara kan strunta i. Jag tar åt mig, kanske mer än ni anar. Jag vill blogga för att det är kul, och dessutom är det ett bra sätt för mig att hålla reda på hästarnas träning osv. Men det är inte längre kul när man loggar in och får se helt vidriga kommentarer. Jag förstår inte hur ni kan sitta där bekom er datorskärm och tycka att det är OK att vräka ur sig sådana elakheter. Så om någon av er läser det här, berätta det för mig.

Så många frågor cirkulerar i mitt huvud just nu. Frågor som inte jag själv kan ge svar på... Vad har jag gjort er? Varför kritiserar ni allt jag gör? Varför ska inte jag få ha drömmar? Ni har inte ensamrätt på att kunna drömma, och att vilja bli något här i världen. Även jag får känna att jag vill bli bäst.

Det allra värsta är att det var hyffsat lugnt innan jag flyttade hästarna till Åkerby, men efter flytten började de elaka kommentarerna att strömma in. Och det nästan varje dag. Och det är så himla omoget! För om ni som kommenterar ser mig i stallet, varför inte komma fram och säga vad ni tycker, face2face? Eller är det för läskigt? Och att ni dessutom går och skär sönder spånbalar och fodersäckar visar ju bara hur omogna och löjliga ni är. Okej om ni vill åt mig, men att försöka skada mina hästar genom att sabotera foder som är känsligt för fukt är att gå för långt!

Så nu vill jag att ni, läsare, tar er en allvarlig funderare på varför ni läser min blogg. Och ni som slänger iväg elaka och onödiga kommentarer kan ju bara sluta med det, för från och med nu kommer alla sådana kommentarer att antingen raderas och ignoreras eller bara ignoreras. Självklart får ni ge mig konstruktiv kritik, det är bara påhoppen jag vill bli av med!

Så nu vet ni vad jag tänker och tycker angående det här. Låt mig nu sköta mitt liv, mina hästar och min ridning. Och ni trogna bloggläsare som kommer med trevliga/peppande/glada kommentarer behöver inte alls ta åt er! Guldstjärna till er!

Matilda


Wanda, 26/1-11

Wanda skrittades i 50 minuter uppsuttet. Jag jobbade på Kyras ABC, en massa slutor och bakdelsvändninar samt framdelsvändningar. Sedan tränade vi även på halter och att vänta i helten, något som inte uppskattades av henne, haha. Men det är ju bra att hon visar att hon vill framåt, och att det är en massa "go" i bakkärran :D Hon kändes riktigt fin, men på grund av min hosta kommer hon att skrittas veckan ut.

Matilda

Astiz dag 6, 26/1-11

Lösgalopp stod på schemat. Eftersom att alla ridhus var upptagna fick vi improvisera lite och använda oss av Stora Grus istället. Det var ganska knöligt och isigt så jag pressade honom inte till att galoppera snabbare än vad han kände att han kunde och vågade. Med andra ord blev hans galopp ganska kontrollerad och samlad, vilket det inte är meningen att den ska vara just nu. Men vi gjorde vad vi kunde för dagen (:

Matilda

Matilda svarar 4

 

Hur kan du ens veta någonting om hans muskelstatus?

 

Det är inte det minsta jobbigt. För det är inte BARA en dröm. Och ja, jag är sned så jag får mer tryck i höger tygeln. Ingen är perfekt, men jag jobbar i alla fall för att bli liksidig.  Och vadå "mans-armar", jag är väldigt mycket mer kvinna än man. Och du är ju sjuk i huvudet som inte ser det. Lustigt att du var tvungen att slänga iväg den här kommentaren då jag bad folk att inte skicka iväg sina negativa tankar om kritiken inte var konstruktiv. Nu har du bara hackat ned på mitt utseende, förolämpat mig och varit allmänt snorkig. Inte OK. Och jag slår vad om att du är ännu en avundsjuk liten idiot. Hejdå.

 

Matilda


Vackert...

Åh, den här lilla filmen får mig verkligen att vilja ha en PRE... Titta och njut! Tyvärr fungerar det inte att bädda in filmen :/

http://www.youtube.com/watch?v=x3pY0StsWlQ





Matilda




Tips!

Kyra Kyrklund ger gratis clinic den 12 Mars i Täby! Jag har självklart anmält mig. Gör det du också. Ridhuset har 800 platser, så först till kvarn!

Anmäl här



Matilda

Träningstips 8 "Kyras ABC"

Den här övningen använde jag mig väldigt mycket av när jag red Nadir. Den är supernyttig för både ryttare och häst då man verkligen får tänka på hjälpgivningen.





Kyras ABC rids bäst på en mindre fyrkant innanför det vanliga spåret så att Du bestämer var hästen ska gå, och att den inte hänger på väggen/staketet. (1-2)

3 Halt
4 Vänd direkt från halten
5 Halt
6 Vänd direkt från halten
7 Hästen förväntar sig en halt, och man kan därför göra en korrekt vändning som den inte själv har påbörjat.

Vändande hjälper:
Inre tygel
Inre sittben
Yttre Skänkel

Yttertygeln reglerar böjningens storlek och rakriktar hästen efter vändningen. Innerskänkeln driver och hindrar bakdelen från att falla in.

Tänk på att det här är en övning som kan göras i alla gångarter, men börja alltid i skritt där Du hinner med, och där hästen hinner med. I trav brukar det vara ganska enkelt om man har gjort övningen grundligt i skritt först, men i galopp är det här en jobbig övning som kräver mycket samling i vändningarna och kvicka samt korrekta hjälper från ryttaren. Bra förberedelse för galopp-piruetter!

Matilda

Källa: Dressyr med Kyra


Zenith

Jag har en supersöt liten honkatt som heter Zenith, för er som inte vet det liksom :D Kommer lite bilder som jag fotade igår när hon busade!







Matilda

Wanda, 25/1-2011

Jag red henne mest i skritt, endast några få varv i trav och galopp för att känna på henne. Hon var inte halt, utan det var som jag trodde - att hon var stel. Jag red Kyras ABC på henne. En superbra övning som jag definitivt ska fortsätta med! Lägger upp den som ett träningstips senare. Om ni vill?!

Wanda var i alla fall lite tjurig på mig då jag hade ett spö att dutta med på rumpan. Då tvingades hon bli ännu ett snäpp mer aktiv i bak, vilket var hemskt orättvist enligt henne. Hon blev i alla fall jättetrevlig att rida på. Red en massa slutor i skritt, och mot slutet av passet samlade jag upp alla tyglar i en hand. Då undviker jag att ta för hårt i höger- eller vänstertygeln, och det blir ett jämnare stöd i munnen. Sedan duttade jag med spöt på korset och gjorde "piaffsmacket", och vips så trampade hon. KUL! Det går framåt, och det ska nog bli en GP-häst av henne :D

Just det! Red ju med den nyfixade sadeln idag, och vilken enorm skillnad! Jag satt verkligen bekom henne nu! Det är alltså inte bara min sits som har varit dålig, utan sadeln har hamnat lite i framvikt. Mina schabrak har ju till och med knölat sig och åkt upp, men det låg blixtstilla nu. Så härligt! Nu är jag peppad på att träna, men det kommer bli jogg veckan ut så jag blir helt av med min förkylning/influensa-grej, haha.


Foto: Klara Hovstadius

Matilda

Astiz dag 5, 25/1-2011

Astiz sista vilodag efter behandlingen. Han var riktigt busig och försökte öppna boxdörren hela tiden när jag ryktade honom. Odåga! Han har tappat lite muskler de här dagarna han har vilat, men de borde snabbt komma tillbaka nu när han ska börja jobba igen och får mer kraftfoder. Benen lindades, då jag hade ork till det! Förkylningen/influensan borde snart vara borta!


Regn... Ur fokus... men vafan ;)

Matilda

Dag 10

Dag 10 - Mina drömmar

Jag har en dröm om att bli bäst. Att få rida OS, VM, EM... Och att få stå på pallen. Det är ju ett väldigt långsiktigt mål/dröm som ni kanske förstår, och om jag ens lyckas med hälften kommer jag vara sjukt nöjd. Men if you can dream it, you can be it. Och jag vill bli bäst, en vinnare.

En annan dröm jag har är att driva mitt egna utbildnings-/försäljnings-/tävlingsstall. Men för det måste min kropp hålla för tungt arbete, vilket den inte gör nu... Men träning, träning, träning! Rätt muskler = hållbarare kropp, right?

En annan, lite närmare dröm är att "fixa" Astiz. Att han ska bli 100% bra och få komma ut och visa upp sig igen.

En dröm som känns ännu närmre är att kvala och rida SM med Wanda. Träning, än en gång!

Det var bara ett skrap på ytan av mina drömmar, undrar ni något mer - fråga!



Haha, jag vet att jag kommer få en massa skit för det här inlägget. Så, har du inget trevligt att säga behöver du inte kommentera något över huvudtaget (:

Matilda

Gamla bilder!

Hittade lite gamla bilder som jag tänkte dela med mig av!


Astiz 2:a LA:5. 70.22%






Vinst i LA:4 på 72.44%

Matilda

ehehe

Den här sidan av Astiz har jag inte visat ;)




Dag 9

Dag 9 - Mitt bästa hästminne

Jag har inte direkt något favoritminne... Men alla gånger kärleken till hästarna har hjälpt mig ur mörka stunder betyder otroligt mycket. Hästarna är mitt liv, och jag förstår inte vad människor som inte håller på med hästar gör på dagaran... Hur kan man leva utan dessa underbara och fantastiska djur? Nej, alla stunder jag delar med hästar är otroliga, även de dåliga då man skadar sig och liknande. Alla betyder <3


Kram <3

Puss <3

Gooos <3

Matilda

Wanda, 24/1-11

Som jag skrev var jag (och är fortfarande -.-) väldigt sjuk. Det slutade i alla fall med att Sabina red! Det gick bra. Först tyckte jag att Wanda var ovanligt ojämn i fram i höger varv.. Som ni vet har hon ju en rörelsestörning där. Men det värmde ur efter hon hade fått trava och galoppera på framåt. Jag antar att den var extra synlig då hon vilade den 23:e, vad tror ni? Hon har inga svullnader, ingen värme någonstans och hon ömmar inte någonstans. Det är lite lurigt...




Matilda


Astiz dag 4, 24/1-11

Astiz fick vila helt, blev inte ens ryktad... Jag var så sjuk att jag inte kunde stå upp :(


Bild från i Tordags (: Så ser han ut i kroppen just nu.

Nice!

Igår kom sadelmakaren Jimmy Inserte till stallet. Han kollade Wandas sadel som har släppt litegrann i bak när jag har ridit. Det visade sig att han bara behövde byta koppjärn till ett lite smalare. Skönt att ha en sån smart sadel som har kardborreband, det är bara att fixa det direkt i stallgången!



Sedan var han schysst att sponsra med en snygg och praktisk jacka! Alltid jättekul att få fina saker. Gratis är gott, hehe ;)




Det tackar jag så jättemycket för!

Matilda

Dag 8

Dag 8 - Min hästs vardags outfit

När jag tränar dressyr hemma har hästarna oftast på sig kandar eller träns från Otto Schumacher eller Stübben, sadel från Jaguar eller Bates, Schabrak, Banlindor eller Benskydd, skrittäcke och boots.

Vill ni se "dagens outfit-bilder"?


Sadel från Jaguar, Schabrak från Eskadron


Såhär ser vi ut när vi rider ut på uteritter (:

Matilda

Dag 7

Dag 7 - Min favorit grej i stallet

Min favoritgrej i stallet måste vara ridhusen! De gör så att jag kan rida oavsett väder och om det är halt ute.


20*80m

24*60m

Matilda


Dag 6

Dag 6 - Det här äter min häst varje dag


Wanda äter 14 kg hösilage, 4 liter mustang fiber, 2 liter havre, 0.5 liter betfor, 1 dl mineraler och 1 tsk salt.

Astiz äter 10 kg hö, 4 liter mustang Original, 4 liter Happy Hoof, 1 dl mineraler, i mått Biomag och 20 ml conquer.




Några av sakerna de äter (:

 

/Matilda


Dag 5

Dag 5 - Det här finns i min rykt låda

Jag har väl allt det vanliga i min ryktlåda. Och ni kommer inte få en bild, för då måste jag städa den först ;S Men jag har massor mjuka borstar, några lite hårdare, en superbra ryktborste, en massa salvor, haha...

Egentligen har jag väl alldeles för många saker, och allt ligger i världens oreda. Inte OK alltså!


Såhär såg iaf min ryktlåda ut när den var ny och ren, hehe :D

Matilda


Made my day <3

Fick en underbar och väldigt sann kommentar nyss! Fick mig att skratta lite i min ensamhet :D



Matilda

Wanda, 22-23/1-11

22/1-11 Joggade henne bara då jag har åkt på influensan... Hade kandaret, men inga sporrar. Bara ett kort ponnyspö. Det var väldigt mycket folk i ridhuset, och en longerade. Men eftersom att vi bara joggade gjorde det inte så mycket. Red två byten, bägge var fina och genom kroppen! Hon lyssnar fint när man duttar till henne med spöt på rumpan samtidigt som man ger byteshjälpen (: Så ska fortsätta med den träningen ett tag till. Men nu börjar bytena verkligen sitta. De är rena 9 gånger av 10. Nu gäller det bara att få dem lugna och med mycket gest. Det kommer bli jättebra!

23/1-11 Jag skulle ha ridit MSV B:4 för Birgitta Bergsten men var tvungen att stryka mig då jag var (och är) alldeles för sjuk för att kunna rida och prestera bra. Så Wanda fick helt enkelt vila. Hon verkade tycka att det var skönt att bara bli ryktad och gosad med. Just nu är hon lite grining på andra hästar, hon verkar vara lite brunstig. Men som tur är ändras hon inte i ridning eller hantering! Vilket supersto alltså... :D


Foto: Matilda Hedlin

Matilda

Astiz dag 2 och 3. 22-23/1-11

Dag 2 stod han inne till tolv, då hade hans 24 timmars boxvila tagit slut och han fick gå ut i hagen. Han var ute till tre. Tydligen hade han varit busig att ta in, hihi. Eftersom att han kickade till när veterinären sprutade höger bakknä spräckte han ett blodkärl. Idag var han svullen och öm där.

Dag 3. Vila. Var ute i hagen hela dagen. Svullnaden på höger bakknä hade gått ned helt, nu var han bara lite öm. Jag kylde med Kylspray. Sedan ryktade jag honom och lindade hans ben med back on track.



Matilda

Usch

Jag är fortfarande sjuk, och istället för att bli bättre så blir jag sämre. Igår låg jag däckad hela dagen, därför blev det ingen uppdatering. Idag ska jag försöka att sköta bloggen bättre, men det är inte det lättaste då jag hostar så att jag får kväljningar :S Men det kommer upp lite smått och gott, som "Astiz dag 2 och 3" samt någon hiss/diss. Ska även fundera på om jag ska lägga ut ett träningstips...

Nu ska jag i alla fall se på ponnyakuten, så jag skriver mer senare när/om jag orkar.

Matilda

Dag 4

Dag 4 - Hur började mitt häst intresse

Jag vet inte riktigt hur intresset för hästar började. Jag bara visste att jag vill rida, och jag tjatade om en ponny redan som väldigt liten. Intresset är helt enkelt medfött ;) Sedan fick jag ju börja på ridskola, och trots att jag var räddast i gruppen fortsatte jag. Och det har ju gått ganska bra hittills, tycker jag i alla fall :D


Beställt :D

Nu har jag beställt två riktigt viktiga saker, och jag bara måste tipsa om de båda!


Haemolytan 400, det enda tillskottet som har hjälpt Astiz under fällning. Astiz blir väldigt känslig och tjurig när han fäller, han får skav överallt! Jag har provat alla sorters B-vitamin men inget har hjälpt. Så en dag läste jag en annons i Ridsport från Equistro där det stod om Haemolytan 400, så jag testade och fick otroliga resultat! Nu har båda hästarna börjat fälla igen, och det är dags för Wanda att få testa! Av någon konstig anledning glömde jag Haemolytan förra året... Såhär beskriver de Haemolytan på hemsidan:

EQUISTRO HAEMOLYTAN 400
- B-VITAMIN OCH SPÅRÄMNESKONCENTRAT-

Spårämnen spelar en viktig roll i många kroppsfunktioner. Järn och koppar är två av de viktigaste spårämnena, som det dessvärre ofta finns för lite av i det dagliga fodret. Järn och koppar har betydelse för så väl immunförsvaret som bildandet av hemoglobin och röda blodkroppar.

EQUISTRO HAEMOLYTAN 400 innehåller ett unikt komplex av spårelement där både oorganiskt och organiskt (kelaterat) järn, koppar och zink använts.
EQUISTRO HAEMOLYTAN 400 innehåller även hela B-vitaminkomplexet samt vitamin K3, vilka alla är viktiga ämnen för en  stabil och bibehållen blodproduktion/utveckling.
EQUISTRO HAEMOLYTAN 400 till dräktiga ston, ges framför allt under de tre sista dräktighetsmånaderna, då tillväxten på fölet är som störst. De sista dräktighetsmånaderna och de första dagarna i fölets liv är en mycket kritisk period. Det är livsviktigt att fölen under de första levnadstimmarna får i sig tillräckligt med modermjölk för att behålla motståndskraften. Erfarenhet visar att en normal giva av EQUISTRO HAEMOLYTAN 400 strax efter födseln kan vara värdefullt för fölet.

EQUISTRO HAEMOLYTAN 400 rekommenderas även vid pälssättning/fällning


Ingredienser:

Sukros 67%.
Innehållsdeklaration:
Fuktnivå 48 %, protein 3.2%, aska 1.72%, fett <0.8%, växttråd (fibrer) <0.3%.
Tillsatsämnen per kg:
Zink(Ipaligo-Tec) 5.000 mg, Järn (Järn ammonium citrat) 4.400 mg, Vitamin B1 1.500 mg, Vitamin B6 1.000 mg, Niacin (Vit B3) 1.000 mg, Pantotensyra (Vit B5) 1.000 mg, Vitamin B2 1.000 mg, Folsyra 500 mg, Vitamin K3 250 mg, Koppar (Ipaligo-Tec) 250 mg, Vitamin B 12 15 mg, Kobolt (Sulfat) 14.7 mg, Natriumdiacetat(Ipaligo-Tec – spårämnet bundet till aminosyra)


Dosering:
Nyfödda – speciellt problemfödslar 15 ml dag 1,3,7,14 efter födseln
Föl – med diarré 20 ml dagligen i 5 dagar efter födseln
Fölston – högdräktiga 20 ml/vecka de tre sista dräktighetsmånaderna
Avelshingstar – många betäckningar 20 ml två gånger/vecka
Sporthästar – presterande; 20 ml två gånger/vecka i 6 veckor
Allmänt – trötthet 15-20 ml två gånger/vecka i minst 6 veckor
Ponny 15 ml två ggr/vecka i 6 veckor



Sedan beställde jag en burk Dermacrescin som är en hudsalva för speciellt utsatta områden. Minns att jag tipsade Ingrid om den när Claudia hade sår i mungiporna. Wanda har ett ärr i vänster mungipa som hon har haft länge, det har tillkommit innan jag fick henne. Jag är rädd för att det ska spricka upp då huden där är mycket känsligare, och ibland tycker jag att det ser värre ut efter jag har ridit.. Astiz har haft sår i bägge mungiporna sedan han var en unghäst, och fastän han har vilat och varit utan bett i nästan 8 veckor är såren kvar. De vill inte försvinna helt enkelt. Det är som att han har haft dem för länge... Så jag försöker underlätta för honom och smörja med vaselin, men dermacrescin är det som har gett bäst effekt och nästan helt ihopläkta mungipor! Min burk tog nyss slut, så beställde en ny :D Såhär står det om Dermacrescin på hemsidan:

Hästen hud kan lätt bli skadad och irriterad av smuts, fukt, svett och skav. Speciellt utsatta områden så som t ex sadelläget och mungipor kräver extra omsorg.

EQUISTRO DERMACRESCIN
består av en speciell kombination av vitamin E och dexpanthenol, vilka kan understödja den naturliga återuppbyggnaden av hud celler.

EQUISTRO DERMACRESCIN
är en hudsalva som rekommenderas för skadade områden och torr hud.

Applicering:

Dagligen











Matilda

Och jag då...?

Nu har jag skrivit om vad hästarna har gjort, men vad som hände mig igår och idag har förblivit osagt... Dags att ändra på det, hehe!

Igår red jag Wanda och longerade samt red lite på Astiz. Därefter kom Equiterapeuten Lena och behandlade båda hästarna litegrann. Sedan passade jag på att få en laserbehandling på ryggen. I onsdags när jag red för Mads gjorde varenda steg som Wanda tog ont, och då menar jag verkligen ont! Nedre nackkotan är svullen, och ungefär lika stor som en tennisboll... Inflammation, great! Inte konstigt att det gjorde ont. Jag ser ut som Quasimodo! Ska smörja på Voltaren morgon och kväll i sju dagar, så ska det nog bli bra igen...

Idag red jag på Kark, som är en Nordsvensk på 16 (?) år. Han har gått på travet när han var yngre. Men vilken häftig häst han är! Så känslig för skänkeln, otrolig framåtbjudning och mjuk som en soffa. Superkul! Jag anser att det är viktigt att rida fler hästar, man lär sig alltid något! Läste att en av sveriges mest kända hästbloggare tycker att de enda hästarna som är värda att rida är hennes egna. Sjukt! Vad tycker ni? Om någon frågar mig om jag vill rida hans/hennes häst tackar jag ja. Man är aldrig fullärd, och det är så roligt att testa olika typer av hästar.


Kark till vänster, Wanda till höger.

Matilda

Wanda, 21/1-11

Idag lösgalopperadees Wanda i nya ridhuset, det som "bara" är 24*60m ;) Jag valde att göra det då hon har känts lite trött och uttråkad. Det är inte kul att bara träna dressyr hela tiden, men det är så halt ute att det inte går att rida ut. Så vad gör man? Hästen behöver motioneras, hon mår inte bra av att vila för mycket... Hur som helst så verkade hon gilla den här träningsformen, lite väl mycket kanske? Hon blev helt galen! Satsade som en dåre på långsidorna. Och helt plötsligt sprätte det upp sand på hennes skydd så det lät lite, då blev hon lite rädd, haha! Så hon tog i så mycket att magen nästan nuddade botten, hur man nu lyckas med det?! :O

Sedan travade hon runt i en gudomlig trav! Jag bara måste filma henne, så kommer ni förstå varför jag fastnade för just Wanda! Och i början var hon så söt, först skrittade hon fram, sedan började hon jogga runt i trav för att efter det fatta en lugn galopp. Det var som att hon visste hur viktigt det var att vara varm i kroppen. Därefter gick hon in på en volt runt mig, så jag passade på att träna olika kommandon. Alltså "trava", och "galopp". Hon var superlydig!

Jag är nöjd, Wanda verkar nöjd, så det blev nog rätt bra det här. Jag kommer definitivt fortsätta släppa henne lite då och då!

En annan bra sak är att Vickiz, ridlärare på ERK och en duktig ryttare till vardags, ska börja rida Wanda över lite bommar och cavaletti. Har ju varit ett långt uppehåll då Petra inte har haft tid. Men nu ska äntligen den allsidiga träningen kunna påbörjas och fortsätta! :D


Bort med isen och snön! Vill rida uuuuuuuuuuut!

Matilda

Astiz, dag 1. 21/1-11

Idag var vi på återbesök på Ultuna! Jag är mycket nöjd med resultatet. Han var så fin! Dessutom har han gått upp 12 kilo i muskler på lite mindre än tre veckor! Helt otroligt... Nu väger han 597 kg. Han behandlades i bakknäna, ryggen kommer lösa sig själv nu när han börjar jobba. Om sex veckor ska vi tillbaka till Ultuna om det inte blir problem innan. På de sex veckorna ska han få vara unghäst igen. Eller för första gången i sitt liv? Han skötte sig superbra i longering, både löst och inspänd. Sedan lösgalopperades han, och han är alldeles för samlad och kontrollerad. Han behöver bralla och bocka loss ryggen. Släppa på alla spänningar. Samma sak i ridningen, men han får inte bocka, det säger jag stopp för! Men han ska gå mer framåt och inte vara lika kontrollerad av mig som han har varit tidigare. Som ni vet är jag lite feg, så blir gärna lite kontrollerande. Skärpning!

De arbetsuppgifter han ska få göra är; lösgalopp, longering, tömkörning, lättare uteritter samt ridning då ryttaren rider lätt eller står i lätt sits. I alla övningarna utom lösgaloppen ska han vara riktigt rund i formen så att ryggen får jobba ordentligt! Jag tror att det är sex roliga veckor vi har framför oss, och jag kommer få lära mig att tömköra, vare sig jag vill eller inte.

Anledningen till att den här kategorin är skapad är för att Chris, Astiz veterinär, lättare ska kunna se vad som händer med Astiz och hur han utvecklas. Därför kommer den uppdateras varje dag med korta kommentarer om vad Astiz har gjort, hur han reagerade, om det var lätt/jobbigt osv. Kanske inte världens roligaste inlägg för er läsare, men det förenklar otroligt mycket för mig och Chris. Måste bara komma ihåg att ta med mig kameran till stallet så att man kan jämföra kroppen på honom vecka efter vecka.

Wanda fick sig en egen flik, för ska jag börja skriva träningsdagbok för ena hästen kan jag lika gärna göra det för den andra också.


En tjock Astiz. Längtar till sommaren!

Matilda

För er som vill betäcka...

...med Totilas finns nu chansen! Lövsta stuteri kommer nämligen erbjuda Totilas och resten av Paul Schockemöhles hingstprogram i Sverige!

Lövsta satsar på att få in fler topphingstar i sitt hingstprogram, och nu när Totilas är säkrad har de den största stjärnan. Men de varnar redan nu för att Totilas ranson kan komma att ta slut, så skynda "fynda"!





Att få ett föl efter Totilas... Bra eller dåligt, egentligen? Hur blir avkommorna? Vad tror ni?

Matilda

Ändrade planer...

Blir inget Heby för mig den 20:onde. Loi berättade att MSV B:3 inte längre gäller som kval till JSM. Så jag får åka till Högbo den 20:onde istället. Det blir långt, och det får bara vara 10 startande i MSV B:4. Men jag kom med i alla fall!

Om det är några tävlingsarrangörer som läser det här, anordna fler MSV B:4 och ni får mer än gärna anordna tävlingar som har FEI-programmen för juniorer! Annars debuterar man FEI-programmen på själva SM:et. Inte så kul.

Nu ska jag försöka vara lite positiv. Så ska läsa lite i Harry Potter 4, sedan ska jag ut i stallet och fixa allt för att kunna rida efter lunch. Det är inte så lätt att vara positiv när man är sjuk och har äckligt ont i kroppen bara....

Matilda

:@

Sitter här och är riktigt irriterad... SM går redan i Juni, och det finns nästan inga tävlingar som anordnar MSV B. Hur ska man då kunna kvala? Och jag skiter väl i att folk inte har kvalat till MSV B, sorry. Men vi juniorer måste väl få en chans till att kvala SM? Som det ser ut nu har jag hittat två (2!!!) MSV B, men hur många MSV C som helst. Känns inte alls kul. INTE ALLS!

Snälla, ge oss en chans?

Dag 3

Dag 3 - Min största rädsla inom hästsporten

Jag är rädd för otroligt många saker. Kan skriva upp några av dem.

  • Jag är rädd för att mina hästar ska skada sig allvarligt eller dö.. Extra rädd är jag när de är ute i hagen eller då jag rider och de snubblar till.
  • Jag är rädd för att transporten ska lossna från bilen eller välta när vi kör häst.
  • När vi kör över broar är jag rädd för att de ska gå sönder så att vi ramlar ned med transport under vatten. För hur i helvete kan man lasta ur sin häst då? :S
  • Jag är rädd för att hoppa (a)

Det var några saker. Vill inte älta dem för mycket!




Matilda

Matilda svarar 3

Detta hör inte hit, men jag mååste bara fråga detta!! Älskar dina kandar från Otto Schumacher! I´m in love! Men går dom att använa som vanligt träns på någe vis? Vill ha ett OS kandar, och kommer förmodligen köpa ett så småningom. För jag använder ju inte kandar, då jag precis börjat med det på min häst. Och det är ju onödigt om det bara hänger och samlar damm jue!

Måste också fråga om tränset du har till Wanda, det är väl ett Stübben? Vill nämligen ha ett sånt också... Hehe... Vart har du köpt det? Prisklass?


MVH// Ditt stora fan.


Ja, de kanske går att använda som träns. Om man tar bort stångsidostyckena? Hur bra det blir vet jag dock inte.

Ja, det är ett stübben Köpt på Sporren för cirka 3000 kr.

Galna :D

Mina hästar är väldigt svartsjuka på varandra. När jag tar hand om den ena försöker den andra hålla koll på vad vi gör. Om vi kelar mer eller mindre och så vidare. Tyvärr är det inte galler runt boxarna i stallet, utan det är helväggar. Så vad gör man? Man kikar över väggen! Astiz som är så liten får faktiskt stå på tå :')


 

Är de inte söta? Ni som äger flera hästar, upplever ni svartsjuka och avundsjuka när ni pysslar om den andra hästen? Vore intressant att veta (:


Igår och idag!

Igår longerade jag båda hästarna. Astiz var riktigt fin, men lite lat. Som vanligt med andra ord! Han går i en väldigt rund form och man riktigt ser hur ryggen får jobba. Nu börjar musklerna komma! Och han ser superfräsch ut, riktigt kul att jobba med! Han är en pärla i hanteringen från marken.

 

Wanda är svårare att longera då hon är så pass het och känslig. Igår testade jag en ny inspänning, två vanliga elastiska inspänningstyglar på sidorna. Det fungerade riktigt bra! Så vi tränade på galoppfattningar från trav för att sedan göra en mjuk övergång från galopp till trav. Riktigt nyttigt att se hur hon jobbar utan ryttare! Jag är så glad över att ha hästar som går att longera och som svarar bra på den sortens träning!

 

Idag var jag in till stan och gjorde lite ärenden. Jag fixade leg och var tvungen att ta kort till det. Varför blir man alltid så ful på sådana kort?! Och jag klippte mig, verkligen välbehövligt! Så nu har jag lite blondare hår med lugg. Jag köpte bok två i serien House of Night, käkade Lasagne till lunch och sist men inte minst var jag hos naprapaten.

 

Eftersom att jag är nyfixad i ryggen blev det ingen ridning för mig idag. Imorgon däremot blir det träning på Segersta för Wandas del. 17.45 har jag tid! Ska bli superkul. Nu ska jag gå och leka med två valpar som vi har hemma just nu. Även valparnas mamma är här. Jag är hundvakt till imorgon! Känns underbart att få äran att passa Molly Attvik :D




Matilda


Dag 2

Dag 2 – Min första häst

Min första häst var det Danska Halvblodet Fiona. Hon var ett fuxsto född 1994 med okänd härstamning. Hon var importerad från Danmark. Jag delade henne med mamma, därav köpet av en storhäst.

Fiona var en underbar läromästare som krävde mycket ridning. Men gjorde man rätt så gjorde hon rätt. Precis som det ska vara!
Vi tävlade ingenting, utan tränade mest. Hon var lite svår att rida ut på, och jag minns hur glad jag var den dagen jag vågade galoppera på henne utomhus för första gången! Det var på en liten sommaräng :') Jag har fina minnen med henne och jag saknar henne något enormt :(

Hon blev sparkad över korset i hagen, efter det var hon halt till och från i två år. Hon blev aldrig bra och vi var tvungna att ta bort henne tidig sommar 2006. Tyvärr har jag knappt några bilder på henne då jag inte hade någon kamera på den tiden. Är jätteledsen över det...




Hissar och dissar!

Jag tänkte hissa och dissa en massa saker ur den nya höökskatalogen. Själv handlar jag inte så mycket på Hööks då jag tycker att deras utrustning brister i kvalitén, så jag kommer bara hissa och dissa utifrån utseende!


 

 





Den första hissen går till den svarta Lumber jackan som kostar från 399;- Snygg, med fina detaljer!


De här stövlarna tycker jag var hur coola som helst och jag skulle lätt kunna tänka mig ett par!


Fina Gaiters/Stövelskaft. 529,-


Fint ylletäcke med bra funktioner så som kryssgjordar och nylonfoder i bogen som motverkar skav. 449,-


Omnomnom! Tycker tränset är superfint! Älskar mässingdetaljerna och nosgrimmans utformning! 649,-




De skriver att den här västen ska vara figursydd, men enligt mig är det bara de vita sömmarna som är figursydda..?


Det här var ju inte fint någonstans :S


Ren kopia av min Pikeurskjorta...


sjävklart hittade jag fler saker att dissa, men vill inte vara så negativ så jag ger mig här! Har du någon personlig favorit ur hööks sortiment? Berätta!

Matilda


FÖRLÅT!!

Är jätteledsen över den dåliga uppdateringen, men jag har inte haft tid till att uppdatera då jag har jobbat. När jag väl fick tid fanns det inget internet :S Imorgon kör jag på som vanligt igen! Nu måste jag nämligen sova då jag har åkt på en förjäklig förkylning... :( Vi hörs imorgon, I promise!


Matilda


Filmer :D

Gårdagens träning för Mads gick mycket bra! I början var hon lite motsträvig och jag red dåligt, men mot slutet blev hon fin (tycker jag i alla fall...) Jag lägger upp filmerna i samma ordning som de filmades. Jag tar inte bort Mads prat. Ni får alltså följa en kraftigt nedkortad dressyrträning.

Mamma är inte så superbegåvad vad gäller filmning, men hon försöker och är supersnäll som ställer upp! Ni får därför ha överseende med ganska dåliga filmer. Dessutom blir det ganska suddigt på sina ställen :S Man ser verkligen ALLA våra svagheter i de här filmerna. Läskigt... Och innan ni frågar, ja vi jobbade bara galoppen. Kände att jag behövde mer hjälp med den än med traven (:

 

 

 

 

 

 

 

Jobbade första dagen hos Gunilla idag. Det gick bra! Men nu är jag så slut att ni anar inte... Det är jobbugt att bygga upp Astiz EFTER man har jobbat. När jag red Wanda var jag så trött att jag knappt visste vad jag gjorde. Tur att mina hästar är så snälla! Något som inte är snällt är mina blåsor på fötterna :( Godnatt!


Dag 1

Presentera dig och dina hästar.

Jag heter Matilda Holmström och har precis fyllt 18 år. Jag är alltså inne på mitt sista junior-år, sorgligt men sant. Jag har ridit sedan jag var åtta år, då började jag på Enköpings RK. Jag har alltid varit feg, och jag är livrädd för att hoppa. Därför blev dressyren ett naturligt val. Jag är glad, sprallig och folk tycker att jag är rätt galen! Med andra ord är jag nog en ganska rolig person att umgås med. Tror jag?

Dressyr har jag tävlat sedan 2005, och 2007-2009 red jag nationell ponnydressyr. Jag har ridit ELITen 2008-2009 med placeringar. Dessutom har jag vinster och placeringar upp till och med MSV:B på storhäst.

Jag har haft en svart period i mitt liv, men den är över och kommer aldrig att komma tillbaka!



Astiz är en valack född 1998 som jag har haft i fem år. Han är e. Sack ue. Asterix. Han saknar hoppförmåga och har faktiskt hållit på att bryta nacken när han skulle hoppa 60 cm. Då gjorde han en kullerbytta och fick huvudet och ryttaren under sig :( Men det gör ingenting, då det är dressyr som jag vill syssla med! Han har väldigt fina gångarter, är väldigt snygg att se på och har inställningen att han äger världen. Han och jag har fina resultat i LB, LA, MSV C och MSV B. Just nu är han under igångsättning och uppbyggnad då han har varit väldigt sjuk och mycket skadad... Men jag VET att han kommer komma tillbaka, och då bättre än någonsin!




Warum Ich
, eller Wanda som hon kallas, är ett sto fött i Tyskland 2001. Hon är e. Weltruhm ue. Walzertraum. Henne har jag haft i ett år. Hon är väldigt känslig och rätt så het, men vi kommer överens superbra och det är väl vad som räknas, eller? Wanda är mitt stora hopp inför framtiden då hon har så pass bra psyke, vi satsar mot Grand Prix. Men först ska bytena bli säkra! I år har vi som mål att bli säkra i MSV B och att kvala och rida JSM. Därefter är det Young rider som gäller för mig, och MSV A för henne. Lägg Warum Ich på minnet, för hon kommer bli en stjärna!



Matilda

Lista

I brist på annat att skriva om så tänkte jag använde mig av en liten lista att pricka av. Den är gjord för sådana som "bara" har en egen häst, men jag gör för två hästar ;)

Dag 1 - Presentera dig och din häst
Dag 2 – Min första häst

Dag 3 - Min största rädsla inom hästsport
Dag 4 - Hur började mitt häst intresse
Dag 5 - Det här finns i min rykt låda
Dag 6 - Det här äter min häst varje dag
Dag 7 - Min favorit grej i stallet
Dag 8 - Min hästs vardags outfit
Dag 9 - Mitt bästa häst minne
Dag 10 - Mina drömmar
Dag 11 - En bild på stallet
Dag 12 - Det här saknar jag
Dag 13 - En nytagen bild och 5 punkter som beskriver din häst
Dag 14 - Varför får ridning dig att må bra
Dag 15 - Något du och din häst är stolt över som ni har gjort!


Spännande!

Astiz var jätteduktig idag när Gunilla jobbade honom på lina. Men blev endast longering då han ska tycka att det är kul. Tömkörning förknippar han bara med en massa jobb och slag :( Roligt!

En annan rolig sak som har hänt är att jag ska börja jobba hos Gunilla från och med imorgon. Jag är dock osäker på att kroppen kommer klara av det, men man vet inte förrän man har testat, eller hur? Som det ser ut nu kommer jag jobba hela Januari, sedan börjar jag ju plugga och då kan det bli svårt att hinna med allt. Men kanske? Anledningen till att jag ska börja jobba där är för att Lina har gjort illa sig. Hoppas att det blir bra för henne snart! Jag är alltså en hästskötar-vikarie just nu (x

Ikväll är det träning på Segersta med Wanda. Äntligen! Som jag har väntat... Mamma ska ta med filmkameran, så imorgon kommer det komma nya filmer. Om ni vill se?!

Snart ska jag gå ut i stallet och putsa all utrustning. Köpte nya tömkörningstömmar igår och de är ganska stela :S Vi hörs senare (:

Matilda

Ännu mer shopping

Ännu mer shopping, haha! Är lite sugen på ett mörkblått schabrak då det jag hade lämnades kvar på Nopsgärde av någon anledning. Nu har jag bara ett utan kantband, är sugen på ett till ;)

Annars är de här schabraken riktigt bra:

 

Har ni några tips på fina och prisvärda schabrak? (:


Nice

Jag tycker att den här fleecetröjan från HV polo var jättesnygg! Såg den på min kompis blogg (: Vad tycker ni? Vet ni var man kan få tag på den?


Fredriksbergs Nadir

Senast jag hörde något om Nadir var det idag han skulle tas bort, så om inget har ändrats är han död eller inne på sina sista timmar nu... Det är verkligen hemskt, men eftersom att han mår så dåligt av det här är det bäst det som sker. Stackars lilla vän <3

Med Nadir har jag fantastiska minnen. Vi har rest runt i hela Sverige, tävlat en väldans massa meeting och rejsat som galningar i skogen och på åkrar. Han har lärt mig så otroligt mycket och jag fick verkligen ut det bästa av ponnytiden. En otrolig ponny, med en massa gång och ett stort hjärta. Du förtjänar det bästa. Jag älskar dig.

If I should stay,
I would only be in your way.
So I'll go, but I know
I'll think of you ev'ry step of the way.

And I will always love you.
I will always love you.
You, my darling you. Hmm.

Bittersweet memories
that is all I'm taking with me.
So, goodbye. Please, don't cry.
We both know I'm not what you, you need.

And I will always love you.
I will always love you.

I hope life treats you kind
And I hope you have all you've dreamed of.
And I wish to you, joy and happiness.
But above all this, I wish you love.

And I will always love you.
I will always love you.
I will always love you.
I will always love you.
I will always love you.
I, I will always love you.

You, darling, I love you.
Ooh, I'll always, I'll always love you.

 

 

 

<3



Ridpass

Är fortfarande tveksam över bloggandet. Är det värt att fortsätta med vetskapen att man kommer få skit för det? Jag vet inte det...

Ni som brukar följa min blogg, och ni andra läsare som bara tittar in ibland; jag hoppas att ni inte tror på vad den här människan skriver. Uppenbarligen är han/hon en avundsjuk och missunsam människa. Både Wanda och Astiz har fantastiskt fina resultat med föregående ägare, och det är ingenting jag vill ta ifrån dem. Men, efter fem år får man ju förutsätta att Astiz går på min ridning och att det är jag som har ridit honom till fina segrar och placeringar. Wanda har jag haft i lite mer än ett år och vad jag vet så brukar hästarna sluta "gå på förra ägaren" efter cirka sex månader. Självklart är det olika för olika hästar, men det är jag som äger och rider dem nu. Det får ni (den anonyma djäveln ;) ) ta! Och snälla, låt mig leva med mina hästar, som jag älskar över allt annat. Jag skulle aldrig vanvårda eller misshandla dem. Jag är snarare överbeskyddande och daltande med dem... Men det kanske är misshandel enligt er?

Nu vill jag bara att den anonyma djäveln ska kliva fram med namn och adress så får vi se hur vi ska gå vidare med det här. Men jag ljuger inte när jag säger att det kan bli ett polisärende. Det är så pass grova förtal att det vore fel att inte gå vidare med det. Det ska skipas rättvisa ;)

Det enda sättet men sårar mig på är när man går till attack mot hästarna. Mina hästar är mitt liv. Annars skulle jag aldrig kämpa såhär mycket. Jag ska bevisa för er alla att ni har fel. Och när jag blir uttagen till OS... Ja, skratta bäst som skrattar sist?!

Behövde skriva av mig lite. Alla ska inte ta åt sig, jag tror ni förstår vem inlägget är till (:

 


Nu till dagens ridpass på Wanda. Jag red på vanligt tränsbett och hon kändes mycket fin. Visserligen joggade jag bara, men hon verkade trivas hyfsat bra med tränset idag. Kul! Red en massa skänkelvikningar och slutor i skritt för att mjuka upp henne. Därefter red jag mycket runda och mjuka spår i trav och galopp. Lyckat ridpass!

 

Lena kom ut och kollade Astiz, och nu ömmar han inte alls på gaffelbandet längre! Hon tycker att han ser fin ut, men att vi ska kontakta en duktig foderrådgivare så att han kan få den perfekta foderstaten. Astiz och Cortzi var så himla söta i ridhuset! De stod och kliade varandra som dårar :') Nu ser jag fram emot Onsdag då det blir tömkörning för Gunilla.

 

Matilda


Den här vinsten är speciell för mig då jag hade jobbat helt själv för den! Sedan skadar det ju inte att det gick superbra i MSV B med!


Hmm

Efter alla om och men så har jag beslutat mig för att fortsätta blogga. Och till den anonyma idioten vill jag bara hälsa att jag inte tar åt mig då det du skriver är en lögn! Varför läser du min blogg om du hatar mig så? Men fortsätt kommentera du, det är bara bra för min statistik! Annars får du mer än gärna ta det face2face (:

Så, nu har jag fått avreagera mig lite :D Idag ska jag endast skrittjobba Wanda, men det får bli i ridhuset då det är isgata utomhus. Ska nog rida på träns eller hackamore... Astiz ska bara skrittas för hand idag och imorgon, sedan är det dags för tömkörning. Får se hur det går, hehe! Nu tänkte jag slänga upp lite ovisade, och antagligen kassa, bilder. :D Många är fotade med mobilen, men det får duga...









72% i LA (:




Det var från tiden då jag hade Nadir och Astiz (:


...

Varför vill folk knäcka en totalt? Funderar starkt på att bara lägga ned bloggen, för INGEN förtjänar att få såhär mycket skit som jag har fått nu.


Helvete!

...

Varför vill folk knäcka en totalt? Funderar starkt på att bara lägga ned bloggen, för INGEN förtjänar att få såhär mycket skit som jag har fått nu.


Helvete!

Träningstips 7 "Att sitta ned i trav"

Nu tänker jag avslöja knepet. Det är löjligt enkelt och ni kommer antagligen att garva när ni får veta det! Vi kan kalla det nybörjarknepet... Det här passar er som är som jag, som gärna får en "ankrumpa" på grund av för mycket svank när det blir ansträngande att sitta ned.

Rid utan stigbyglar för att verkligen komma ned i sadeln. Om du rider i vänster varv tar du tag i framvalvet med höger hand. Sedan trycker du dig framåt och nedåt i sadeln. Därefter sitter du så i ungefär en kortsida. Om du gör på rätt sätt lovar jag att du kommer ned ordentligt i sadeln och verkligen kan gunga med hästen.

När jag fick göra det på Wanda började hon trava mycket friare och blev lösgjord direkt! Helt otroligt... Hon blev antagligen väldigt glad över att jag inte skumpade runt på henne utan att jag flöt med henne istället. Efter det gick hon fantastiskt bra resten av passet. Grymt!

Less is more...

Wandas förra ägare Jessica Andersson på hingsten Sohn Der Sonne. Hon sitter så himla fint! Och är dessutom en hejare att sitta ned på skumpiga hästar ;D


TIPS!

 

Ponnyakuten sänds ikväll klockan 19.00 på SVT Play! Missa inte. Man kan alltid lära sig något! :D


Matilda svarar 2

 

Vad ska man svara på något sånt här egentligen? Jag har aldrig skrivit att jag har förvandlat Astiz. Det jag har lyckats med honom är att lugna ned honom och ge honom någonting värt att leva för. Han var säkert mycket finare förut när han var spänd och rädd. Men jag tycker att mindre gångarter med ett bättre och gladare humör är att föredra. Och dessutom har jag bättre resultat än vad förra ägaren hade med honom. Men för mig är det skitsamma, han är ingen maskin. På vilket sätt har jag fördärvat honom?

 

Och jag har aldrig skrivit att Wanda har haft dåliga resultat med Jessica, tvärtom så har jag skrivit att hon har haft fantastiska resultat! Och nej, jag gav inte "så mycket" pengar för henne, men det var mer än 50.000 som signaturen "Zzz" skrev. Vart vill du komma? Spelar det någon roll för er hur mycket mina hästar har kostat? Är det inte bra nog att de mår super och är pigga och glada?

 

 

Jag har resultat på 72% i LA, personbästa är 79% i LB, dessutom har vi fått 63.7% i MSV B. Som du skriver är det DJÄVLIGT svårt att få bra resultat när hästen har varit sjuk och skadat sig så pass mycket. Det blir så hoppigt och man får aldrig riktigt flyt i träningen. Nej, Astiz hade antagligen inte levt idag om jag inte hade köpt honom. Vi är antagligen galna som inte ger upp angående honom. Det är i alla fall vad jag har fått höra. Tack för ditt stöd, Katrin!

 

Nu ber jag er, tänk er för innan ni kastar iväg en massa onödiga och elaka kommentarer.

 

 


Today!

Idag red jag ut på wanda tillsammans med Yvonne/Dacke och Sofia/Zephyr. Vi hade jättekul och hästarna fick verkligen jobba då det var snö upp till magen på Wanda. Och som ni vet är Wanda cirka 175 cm hög. Stackars Zephyr är en liten C-ponny. Men det gick bra! Vi skrittade bara, det var jobbigt nog.

Astiz fick bara gå i hagen idag då han hade boxvila i 24 timmar. Han kom ut vid tolvtiden. Snart ska jag göra mig i ordning för ikväll ska vi in till Stockholm och se musikalen om Queen! Ska bli superkul. Och innan det ska vi äta på Ulla Winbladh. Därför var jag i stallet tidigt på morgonen idag. men jag har ingenting emot att gå upp tidigt för att rida ;)

Vad vill ni läsa om? Känns som att jag har lite idétorka, och när jag inte tävlar så mycket blir dte lite tråkig uppdatering. Kom gärna med tips!

Planerad tävlingstermin 2011

Observera att nästan inga propositioner har kommit ut än. Jag vet alltså inga klasser, det här är med andra ord en preliminär tävlingstermin för våren och tidig sommar. Ingenting är bestämt ännu. Nu kollar jag enbart avstånd från mig samt status; Regional/Nationell. Står det fler tävlingar på samma datum blir det den med bäst klasser. Jag kommer tävla intensivt under våren för att kunna/hinna kvala till JSM, men kommer självfallet inte starta alla tävlingar som jag skriver upp. det gäller att välja smart, och inte bränna hästen. Det ska vara kul! Under sommaren kommer det bli lugnare för Wanda. Målet med Astiz är väl att kunna komma ut i April/Maj, om vi har tur. Annars kommer han komma igång i sommar. JSM med Astiz känns väldigt långt borta, och att försöka kvala kommer bli för stressigt.


Januari:
Inga tävlingar. Programridning för Birgitta Bergsten 22-23 Januari. MSV B:4, Warum Ich.

Februari:
20/2 Regional MSV C:1 och MSV B:3 på HEBY RF, Warum Ich.

Mars:
13/3
Regional. Upplands- Västmanlands Fältrittklubb, Warum Ich.
19/3
Regional. Björklinge RF, Warum Ich.
20/3 Regional. Avesta RK, Warum Ich.
27/3
Regional. Upplands- Västmanlands Fältrittklubb, Warum Ich.

April:
10/4 Regional. Enköpings RK, Warum Ich.
10/4
Regional. Enskede RS, Warum Ich.
10/4 Regional. Täby RS, Warum Ich.
15/4 Regional. Ekeby RS, Warum Ich.
16/4 Regional. Knivstaortens RK, Warum Ich.
22/4
Regional. Lejondals RF, Warum Ich.
25/4 Regional. Lurbo RK, Warum Ich.

Maj:
1/5
Regional. Vallentuna RK, Warum Ich.
1/5 Regional. Solna Fältrittklubb, Warum Ich.
8/5 Regional. Ridklubben Rimbo Ryttare, Warum Ich.
13/5 Regional. Enköpings Fältrittklubb, Warum Ich.
15/5 Regional. Hogsta Dressyrryttare, Warum Ich.
28/5 Regional. Aros RS, Warum Ich.

Juni:
3-6/6 ELIT. Svenskt Mästerskap för Juniorer. Om jag hinner kvala. Strömsholm. Warum Ich.


Mer har jag inte "planerat", men som ni ser så går det mest ut på att kvala och rida JSM 2011. Tycker som sagt att det är sjukt att det ska gå så tidigt i år, för jag gillar inte att behöva tävla såhär intensivt och mycket. Men jag är så illa tvungen. Wanda kommer i alla fall få ledigt någon vecka efter SM, då ska hon inte ridas alls. Och nu när jag sitte roch kollar på vårens tävlingstermin ser jag att hon kommer förtjäna det. Jag har inte skrivit upp Astiz på någon tävling då jag inte vet om han kommer vara startklar. Jag vill inte skriva upp något eller planera något, för då känns det som att det kommer hända någonting... Men nu vet ni på ett ungefär vart jag kommer befinna mig i vår. Så vill ni träffas är det bara att bege er ut på dressyrtävlingar! (:

Matilda

7/1-2011

Hann inte blogga alls igår. Är ledsen för det!


Återbesöket på Ultuna med Astiz gick bra. Han var lite trött i bakknäna efter all vattenträning, något som Chris hade väntat sig. Så där fick han sig en liten behandling. Sedan fick han lite hjälp på traven i ryggen. Men Chris var väldigt nöjd med resultatet och sade att Astiz rörde sig så mycket bättre. Dessutom syntes det hur loss han är i ryggen. Kul! Nu väntar tre dagar skritt för hand, därefter ska han tömköras fram till nästa återbesök som är om cirka två veckor. Alltså ingen ridning alls framöver. Det tycker jag är bra då det känns som att jag förstör för honom när jag rider..

Träningen för Gunilla Byström gick mycket bra! Jag fick rida utan stigbyglar för att träna på att känna bägge sittbenen ordentligt. Sedan fick jag bra tips på hur man ska kunna sitta ned på skumpiga hästar utan att störa. Jag kom helt in i Wandas takt och det blev ett helt annat flyt i traven. Någon som vill veta vad knepet är? Sedan tränade vi på några byten som jag också fick bra hjälp med och hon bytte riktigt fint! Och därefter red vi öppnor och slutor. Passet var riktigt givande och både Wanda och jag var riktigt trötta! Nästa träning är på Onsdag, då ska Gunilla tömköra Astiz och därefter åker jag med Wanda till Mads! Längtar....

Bjuder på en favoritbild!

 

Matilda


Första starten för i år avklarad!

Idag red jag en MSV B:2 med Wanda. Tydligen var det inte bara en träning, utan det var en tävling med priser och allt :O Det gick bra med tanke på att vi knappt har kunnat träna på hela vintern. Det blev två stora missar, galopp i den ökade traven då hon blev störd av Ida som höll på att öppna dörren precis när vi var där, och så missade vi ett byte. Men vi klarade det svåra, från vänster till höger! Så idag blev det lätta bytet orent, men det gör ingenting alls (: Det blev ett par åttor i programmet, alltid kul. Men även någon fyra ;) Totalt red vi ihop 66.28% och det är jag jättenöjd med! Jag slutade på en andraplats. Ida vann, men Maritha (som dömde) sade att vi var väldigt jämna men att mina missar gjorde att jag blev tvåa idag. För mig är det strunt samma då Ida har en fin häst och inte gjorde några missar (: Det var väldigt kul att tävla igen, även om det bara var på klubbnivå. Och man märkte att Wanda har saknat det med. Han var supertaggad och blev rätt stark emellanåt. Men det syntes inte. Red på snällstången och hon var grymt fin i munnen. Härlig känsla!

Astiz jobbades för hand idag igen. Jag kommer verkligen åt honom när jag går på sidan. Han blev riktigt fin och jobbade på superbra genom hela kroppen. Snart kanske han är fin att rida igen? Imorgon har vi ett veterinärbesök att se fram emot. Hoppas att allt är bra! Och imorgon eftermiddag ska jag få träna igen! Den här gången för Gunilla Byström. Så om det blir dålig uppdatering, sämre än vanligt alltså, så vet ni varför (:

Matilda


Önskeinlägg (:

Fick frågan om jag kunde berätta mer om Wanda och Astiz samt om hur jag fick dem. Så självklart kan jag göra det!



Astiz är ett svenskt halvblod född 1998. Han är efter Sack, undan Astoria som är efter Asterix. Han är av gammal hederlig svenska stam med andra ord. Jag fick honom våren 2006. Hans förra ägare hade låtit mig rida honom i ungefär två månader när h*n sedan säger att om inte jag köper honom ska han skickas till en hästhandlare i Skara. Jag blev ju såklart helt förkrossad och när jag kom hem började jag gråta och leva runt som tusan. Jag kunde ju faktiskt inte leva utan Astiz... Jag var hemsk (x Det slutade i alla fall att jag fick honom. I kontraktet stod det att han såldes på grund av fysiska och psykiska problem som gjorde det svårt för honom att gå vidare i sin utbildning från Lätt A. Uppenbarligen var det ju inte så då han inte alls har några problem att gå MSV B nu... Målet är ju faktiskt MSV A i höst!

Det stod även att han skulle hanteras med en bestämd hand då han är hingstig. Så var det väl ungefär den första månaden, sedan lugnade han ned sig och nu är han supergullig och mer åt det dryga hållet när han inte får uppmärksamhet ;) Han har haft det rätt tufft när han var ung, så nu är han totalt okänslig för spön. Han stänger helt enkelt av och känner inte alls om man petar med ett. Så jag rider honom aldrig med spö, det är bara onödigt. Tar hellre ett par skarpare sporrar så att jag slipper sitta och sparka på honom. Så ni kanske förstår att han är ganska seg. Han har våldigt lätt för samling, och det hade han redan som unghäst. Antagligen därför som han är så sliten idag. Att börja piaffera så tidigt är ingen hit...

Ni bör även veta att han var utdömd när han var 2.5 år ung. Då gjorde förra ägaren det självklara och släppte honom på bete. När han kom hem var han sjukare och haltare än någonsin. Så upptäcktes det att han inte tål gräs.

Trots alla våra motgångar ångrar jag inte en sekund att vi köpte honom. Jag har lärt mig otroligt mycket, både inom ridning och olika hältor/sjukdomar. Han har varit läromästare i allt. Och det är inte bara motgångar vi delar, utan även framgångar. Den högsta procent vi har uppnått är 79%, visserligen i en LB men det var våran första tävling. Tvåan hade "bara" 70%. Det var riktigt härligt! Dessutom har vi fina vinster och placeringar upp till MSV dressyr. Samt fina resultat i MSV B. Tyvärr har vi bara startat ett fåtal MSV B, men jag vet att det kommer bli fler. Han ska bli bra, och sedan ska han bli bättre!

 

Warum Ich är ett hannoveranersto född 2001. Hon är efter Weltruhm, och morfar är Walzertraum. Henne köpte jag, för mina egna pengar, vintern 2009. Jag skulle eventuellt ha börjat på Strömsholm och behövde då en till, lovande, dressyrhäst. Så jag satt och kollade på olika hästannonser och fastnade för den fina fuxen med de bra gångarterna och grymma tävlingsmeriterna. Tyvärr var hon på tok för dyr... Men en kväll såg jag att de hade sänkt priset, så jag fick mamma att ringa på direkten. Och snart var allt klart, och vi åkte och provred. Hon var helt underbar i all hantering. Stod lös i ridhuset utan kandar och var bara så snäll. När jag sedan red var hon stark, men positiv och glad. Så vi bad att få provrida dagen därpå också, men då på träns. Även det gick ganska bra och vi ringde pappa och övertalade honom.

Den 24/11 kom hon hem till mig efter en misslyckad veterinärbesiktning som hon inte gick igenom. Vi bestämde oss för att ha kvar henne hos mig ändå, och låta henne vila för att sedan göra en ombesiktning på en annan klinik. Så vi åkte till Skara, och där gick hon igenom utan problem. Hon hade antagligen bara vrickat sig i lastbilen innan den första besiktningen.

Nu har vi varit ett par i över ett år och tillsammans har vi placeringar i MSV B och vinst i MSV C. Känns skönt att bevisa för alla att den här "värdelösa hästen som inte ens byter" är så pass bra. Jag tror på henne, och vet att det blir en Grand Prix-häst av henne, bara hon får hålla sig frisk!

 

 

Undrar ni något mer är det bara att fråga!

 

Matilda


Bilder!

Skrittade ut på Wanda i 35 minuter idag tillsammans med Julia på Frieda. Därefter gick vi in och red i ridhuset, där blev vi fotade av Therese Karlsson. Slänger upp några bilder här (: Ni behöver ju inte kommentera min hemska matchning och hur tjock jag är. I know!







Wanda var mycket bättre att rida idag, skönt! Red med min "mjuka" stång och det var stor skillnad på henne i munnen. Och visst var ländtäcket bra? (: Så ska "tävla" med den imorgon hade jag tänkt. Kanske dags att lära sig programmet?

Jag gick med Astiz och försökte efterlikna Ubbe så gott jag kan. Har ju trots allt fått lektioner av honom i hur man ska jobba hästen vid hand, och jag måste säga att jag är rätt OK på det ändå. Astiz var i alla fall mycket fin. Inga bilder dock :/

Just nu sitter jag och lyssnar på Slipknot-Snuff. Finns det en finare låt?!

 

Vi hörs imorgon med resultat från träningstävlingen. Nu ska jag och brorsan spela Wii.

 

Matilda


Lite träning

Igår var Wamda riktigt tjurig, varför vet jag inte men det smittade av sig på mig... Nu vet jag att man aldrig ska bli irriterad, speciellt inte på ett sto. Min pigga tjej var hård i munnen och seg, dessutom var hon långsam i reaktionerna. Riktigt skumt faktiskt. Ibland var hon duktig, men så bara lade hon av... I en sluta till vänster bara slutade hon trava och gick ned till skritt :O då sparkade jag på henne så att hon bara gick framåt. Sedan kom Julia och gav mig ett spö som jag kunde dutta med på rumpan, och allt blev som vanligt igen (: Hon var väl oriden med tanke på att jag bara joggade henne med hackamore i måndags. Vem vet? Jag passade på att trampa henne litegrann, och några steg mot piaff fick vi faktiskt till. Den är svår då hon är så pass het i skallen, hon förstår inte vad vitsen med att stå stilla men samtidigt vara snabb i bakbenen är. Söt är hon iallafall! Sedan gjorde jag lite passage med henne, och det har hon så lätt för! Ridpasset blev till slut bra, och jag avslutade med att lägga ned henne i en riktigt låg och rund form i galopp, utan att jag använde skänklar eller hand minskade jag sedan galoppen så att den blev riktigt samlad. Och hon stannade kvar där, utan att jag behövde hålla henne där! Det har aldrig gått förut. Efter det travade och skrittade jag av henne.

Astiz skrittas ju fortfarande, och igår när jag kom in i ridhuset var vi åtta ekipage som delade på 20*40 :O Han är fortfarande väldigt spänd i ridhuset, och det blir inte bättre av att det är så många hästar runtomkring då han är ganska "vaktig" och sur på andra hästar. Det gick i alla fall bra, och antalet ekipage minskade efter ett tag. Jag red skänkelvikningar med rätt långa tyglar bara för att lösgöra honom på något sätt utan att behöva ta honom i munnen. Han har redan en dålig mun, och den behöver inte bli sämre. Men just nu känner jag mig så kass när jag rider honom. Han går inte ett steg på tygeln. Känns ju riktigt  bra! Jag måste få tag på Ubbe, han är den enda som kan lösgöra Astiz i skritt. Jag skulle självklart kunna lösgöra honom om jag fick trava och galoppera, men när jag skrittar honom blir det som en evig dragkamp, och gissa vem som vinner den? Jag behöver hjälp med honom just nu!

Idag ska jag rida ut på Wanda, för imorgon ska jag rida en träningstävling och på Fredag ska jag träna för Gunilla. Men jag ska försöka rida dressyr på henne utomhus idag, får se hur det går ;) Träningstävlingen är det min första tränare som dömer, Maritha Lindstedt. Jag ska rida MSV B:2, och med tanke på att den här vintern har gått åt helvete vad gäller träningsväg så förväntar jag mig ingenting... Jag har inte ridit för tränare på skitlänge... Längtar till Fredag. På fredag ska Astiz in till klinik för att visa upp sig efter spavistelsen. Hoppas att han är bra nu så att jag kan köra på enligt schema. Hoppashoppas...

Nu ska jag äta lunch, föra mig i ordning och sedan åka till stallet. Vi hörs!

Matilda (:

Gårdagens shopping!

Igår åkte jag in till min favoritaffär, Sporren i Uppsala. Där måttade jag mina ben för beställning av tävlingsstövlar! Så nu har jag beställt ett par lackade Petrie Anky Elegance. De kommer vara så snygga! Jag har valt att ha lackat skaft, men läder på foten. Annars känns de lite gummiaktiga ;)


Det är samma stövlar som jag har nu, men med lack. De kommer bli så snygga när de är ingådda och inridna :D

Självklart kunde jag inte hålla mig ifrån att köpa andra saker också.... Så typiskt mig! Men jag köpte i alla fall ett efterlängtat och superbra ländtäcke. Det är extra tjockt dessutom. Och de fräscha färgerna Blå/Vit/Röd känns aldrig fel.

Stort + för reflexen då jag kommer använda det vid uteritter!

Jag köpte även ett schabrak och matchande benlindor från Eskadron. Jag var ju så illa tvungen då de hade qvadraten-färgerna! Turkost och brunt alltså. Bägge mina hästar var sjukt fina i de nya kläderna och jag är verkligen supernöjd med mina inköp :D




Dålig kvalitet och ljus, men så är det när man bara har mobilen med sig...





Min födelsedag!!

Idag är det ingen vanlig dag, för idag är det min födelsedag! Woho! Dagen började med att jag väcktes av sång och paket klockan sju. Jag fick:

  • Ett armband från LUC of Sweden, kandarkedjan i silver. Grymt fin :D
  • Ett Fleecetäcke som kommer bli Wandas.
  • Ett par vita Pikeur Lugana
  • 6000 Svenska Kronor. 1000 kr för att jag fyllde år, och 5000 kr för att jag inte har börjat röka ;)
  • Tredje boken i House of Night serien.
  • En svart, supersnygg klänning!
  • Biobesök, som gjordes under dagen!
Pengarna jag fick ska jag lägga på ett par nya tävlingsridstövlar. Jag har redan bestämt vilka det blir. Lackade Petrie Anky Elegance! Men får spara lite till ;) Och antagligen kommer jag shoppa loss innan jag har råd att köpa stövlarna då det är en massa saker jag är sugen på att köpa. Vi får se helt enkelt. Stövlarna kommer jag att få på ett eller annat sätt oavsett (:

Efter paketöppningen åkte jag till stallet. Där fick jag den briljanta idén att rida barbacka på Astiz. Alla som känner mig och mina hästar vet att jag är en fegis, och att Astiz inte är den mest säkra hästen att "busrida" på. Men jag lever, och kan meddela att det gick riktigt bra! Visserligen skrittade vi bara då jag inte får göra mer, men han var riktigt rund och go att sitta på. Myshästen. Därefter gick jag en promenad med honom då han ska skritta mycket. Sedan fick han komma ut i hagen och jag gjorde i ordning allt i stallet. Efter det red jag en halvtimme på Wanda, hon joggades bara då hon gick stenhårt den första och var ute på en lång uteritt igår med galopp i djupsnö. Med andra ord var hon lite trött i kroppen. Hon har blivit tittig sedan foderbytet (Jag gick från Mustang Fiber till Mustan Active) och trots att jag har minskat ned på havren är hon busig och hoppig. Så jag får väl helt enkelt gå tillbaka till Mustang Fiber. :P

Efter det stressade jag hem för att hinna äta och bada innan vi hoppade in i bilen igen. Den här gången för att åka in till Uppsala och gå på bio. Vi såg Harry Potter och Dödsrelikerna Del I, och den var väldigt bra! Nu sitter jag i min säng och bloggar, och jag kan säga att suget efter bloggandet har varit enormt under min lilla paus.

Ikväll blir det en lugn hemmakväll då det är födelsedagsbarnet som beställer mat. Jag har beställt Italienska Köttbullar i Tomatsås med Pasta och Citronsallad. Till efterrätt blir det fritterad banan. Haha, lita knäpp mat, men mina favoriter. Men när Julia fyller år blir det röj på krogen! Om man nu kan kalla det röj då jag är nykterist?! Haha, slutbabbalt från mig, jag slänger upp lite bilder från dagen istället!


Kandarkedjan, fast jag har nummer 13!


Mitt armband!

Bevis på att jag faktiskt red utan sadel! Ledsen för kass kvalitet, men så går det när mamma ska fota med en kass iPhone-kamera ;)




Hittar ingen bild på klänningen, men det här är mina presenter som jag har fått. Än så länge.... Vi hörs snart igen!


Matilda svarar 1



Min spontana tanke är att du bör skaffa dig en bra tränare som kan hjälpa dig med det här. Målet ska ju inte vara att "få ner sin häst i form", utan det ska vara att hästen arbetar på rätt sätt tillsammans med dig. Alltså att den jobbar rätt för sin kropp. Du beskriver att den går ur sin form när du gör övergångar och liknande, men det är bara ett bevis på att hästen inte är på tygeln. Och att du vill "hålla honom där" låter inte alls kul. Det ska var roligt för hästen, inget tvång. Så mitt tips till dig är att skaffa en tränare, har du inte råd kan du läsa en massa böcker som gör att du (förhoppningsvis) får en annan syn på ridningen.



RSS 2.0