VG-MVG prov i litteraturhistoria, check!

Jag hade nyss VG-MVG prov i litteraturhistoria, och det gick hur bra som helst! Jag var tillsammans med Sophie och gjorde det. Provet gick ut på att diskutera olika texter, vi fick Robinson Crusoe av Daniel Defoe och Stolthet och Fördom av Jane Austen. Jag och Sophie pratade på som aldrig förr, och jag hoppas verkligen på ett MVG! Annars blir jag ledsen :<

Nu har jag ingenting att göra, då alla uppgifter är klara och jag har inga rester alls att göra. Haha, visserligen skulle jag kunna plugga lite mattemen det är ingen idé då jag är så kass på det :( Imorgon är det studiedag, men jag ska in till skolan och delta på ett seminarium, och då ska jag passa på att få lite mattehjälp av världens bästa mattelärare! Hihi, nu känns skolan bra igen, kanske skulle delta i positiva dagen ändå?

Nu behöver jag läsarhjälp! Vad vill ni läsa om?! Har idétorka .___.


Eller inte...?

Nä, nu fick jag beslutsångest, jag vill inte prata om Jan Guillou.... Ge mig tips!!! Det ska vara något som är typiskt svenskt, gärna en person. Shoot ;)

Engelska i 2 timmar...

Att ha engelska i två timmar som sista lektion är inte okej! Så extremt jobbigt... Det är ju inte bättre när jag är sjuk, mår pissigt och bara vill sova... Och när man sedan fr uppgiften vill man ju bara dö, haha. Vi ska hitta fakta om något som är typiskt svenskt, som vi sedan ska prata om. Jag valde den svenska författaren Jan Guillou då jag anser att det är lättare att hitta fakta om en person eller om till exempel en speciell maträtt. Det är lättare att utveckla argument osv. Jan Guillou har en väldigt intressant historia, och han har skrivit många bra böcker, så för mig kändes det rätt självklart att välja honom (:

När jag kommer till stallet idag ska jag bara rida Astiz, för Wanda förtjänar en vilodag efter två hårda träningsdagar. I måndags var jag och red för Mads, och det gick superduperbra! Jag fick verkligen hur bra hjälp som helst, och han tycker att det verkligen går framåt för oss nu. *Happy* När jag kom hem red jag Astiz, och han var också superfin! Det är så skönt när det går bra med hästarna, för då spelar det ingen roll om skolan känns jobbig. Jag har alltid något att se fram emot på eftermiddagen.

Igår red jag bara Wanda, alla ridhusen var upptagna så jag red henne på stora utebanan. Den är verkligen jättestor, så jag delade den på mitten, då hade jag mina 20*60. Men Wanda blev i alla fall jättepigg när hon hade så stora ytor att röra sig på. Men om man bara nöter på och inte låter henne ta över så koncentrerar hon sig rätt fort igen. Vi tränade på samma saker som på träningen för Mads som var; Öppnor (i trav och galopp), slutor, "fyrkanten" i galopp och massor annat. Jag älskar när jag får övningar om jag kan träna på hemma :D

Sedan ryktade jag Astiz, och han var sååååååå kelig, haha. Så fort jag borstade honom började han klia i luften, så han fick massage och massa gos. Han har äntligen börjat lugna ned sig och skriker inte längre så fort Wanda försvinner från boxen bredvid. Det verkar som att hästarna trivs lika bra som jag gör, och snart kanske det blir större hagar för dem?! Nu går de ju bara i små sandhagar, men det är bara för att Astiz inte får äta gräs, så då håller Wanda honom sällskap.

Nä, man kanske ska sätta igång med engelskan istället?

Ha det bra // Matilda



TRÄNINGSVÄRK!

I Lördags fick jag rida för den fantastiska Eckart Meyners! Han uträttade verkligen underverk... Det var så många övningar så jag orkar inte gå igenom dem på bloggen. Men han fick mig i alla fall att stretcha ut baksidorna av benen, så jag kunde nudda mina tår med raka ben :O Det har jag aldrig kunnat! Och efter att ha gjort några övnungar som mjukade upp höfter och rygg så kunde jag sitta ned i Wandas trav utan att skumpa! Jag var helt överlycklig. Efter det tog vi itu med händerna, och med hjälp av en superenkel övning blev de bra också.

Igår gjorde jag alla övningarna igen uppe i gymmet på Segersta, sedan satt jag bara och kollade när Eckart jobbade med övriga qvadrater resten av dagen. Efter det åkte jag till stallet och red Astiz, och det var som att sitta upp på en helt ny häst. Jag bara red och red, han blev inte istadig en enda gång! Jag kände till och med lite på passagen, piaffen, bytena i varje och vart annat. Han gör det, det är bara jag som måste bli snabbar i hjälpgivningen. Men hela passet satt jag bara med världens största leende på läpparna, så kul var det! Jag som alltid har trott att det bara är Astiz som sätter över mig på högersidan, men det var ju mer mitt fel för igår när jag red hade jag inga som helst problem med att sitta rakt. Jag bara flöt med i hans rörelser, helt otroligt :'D

Idag ska jag åka till Segersta då jag lyckades få en extra träningstid klockan 16.15. Känns bra eftersom att jag inte tränade förra veckan, och Mads ska vara ledig på Onsdag. Och jag känner att jag behöver trimma lite inför Karlskoga. Har fått höra att det kommer bli stenhårt motstånd :S Men för mig och Wanda handlar det ju bara om att hitta rutin och ett bra sätt att rida fram på. Som det ser ut nu blir hon alldeles för het på framridningen. Om jag kan få samma känsla som på förra tävlingen är jag mer än nöjd (:

Nu ska jag laga lite mat, och sedan blir det mer plugg... Matte eller litteraturhistoria? Tror jag väljer svenskan ;)

Ha det bra // Matilda


Bild från den bästa framridningen vi har haft hittills (:

In da school!

Jag sitter i skolan och har lunchrast, var med brudarna och åt på pappas restaurang. Trevligt var det :D Extra kul var det eftersom att vi var åtta personer som åt. Skönt att få prata ut med dem, behövdes verkligen... Så mycket händer just nu, både bra och dåliga saker...

Jag har blivit falskt anklagad för en massa saker, blivit väldigt confused när det gäller en kille, som jag för övrigt inte alls är intresserad av. Hur säger man det till honom utan att såra honom? Fy fan, vad jag hatar sånt här :S Bättre att bara hålla sig till hästarna!

Jag har ansökt till korrespondensgymnasiets samlinje, och jag hoppas på att få börja så fort som möjligt!! Är verkligen sjukt taggad på att börja plugga en "riktig linje". Ännu bättre eftersom att det är på distans :D www.korr.se

Hästarna är flyttade till Åkerby Ryttargård/Enköpings RK och jag trivs super där. Astiz är väldigt skrikig och gapig för tillfället, men bara han får "landa" så ska det nog bli bra.

I helgen är det clinic och kurs för sitsgurun Eckart Meyners! Jag är helt galet nervös för att jag inte ska förstå vad han säger, haha (x

Nu ska jag fortsätta vara lite social med klassen, och så laddar vi för lite mer plugg i eftermiddag!

Ha det bra // Matilda

Division I omgång 2!

I lördags gick andra omgången av Div. I av stapeln. Det var Björklinge RF som anordnade tävlingen och den hölls på Tuthammarens Ridcenter. Tuthammaren var verkligen en jättefin anläggning, de hade till och med speglar på utebanan, det gillar vi! Synd att regnet vräkte ned hela dagen...

Jag hade min första start 08.08, det var Wanda som skulle gå en MSV C:2. Det första jag reagerade på när jag kom fram var att man skulle rida in genom en extremt låg och trång dörr... Man var tvungen att ligga ned över hästhalsen! Inte OK, och jag undrar om man ens får ha det så?

På framridningen kändes Wanda så himla fin! Har aldrig haft en bättre ridkänsla på henne :D Allt fungerade, att öka och samla var inga problem alls. Det känns verkligen som att all träning har börjat ge resultat och jag har fått en trevligare, mjukare och mer lösgjord häst. Det gillas! Inne på banan kändes hon fortfarande fin, men det kunde inte mätas med känslan på framridningen, och det beror på att jag har en tendens att sluta rida inne på banan... Något som det absolut måste bli bättring på! När jag sedan sulle rida ut från ridhuset lyckades jag slå i huvudet i dörren så jag drogs bakåt över hästen och jag hörde hur varend kota från nacken ned till mitten av ryggen knakade till :S Läskigt, och ont fick jag också :(

Medan jag travade av Wanda hämtade mamma mitt protokoll, och resultatet blev 62.6%... Jag blev verkligen jätteledsen, för det kändes så mycket bättre. Men domaren låg väldigt lågt överlag, och vinnaren hade 65% bara. Jag placerade mig på en femteplats i den klassen (: Direkt efter min ritt lastade jag in Wanda i transporten och så körde vi hem henne för att göra i ordning Astiz istället.





Härligt väder var det...

Väl hemma släppte jag ut Wanda i hagen och började knoppa Astiz. Jag har börjat med en ny "knoppmetod" som jag har fått lära mig på Segersta, så just nu tar det lite längre tid för mig att knoppa än vad det gjorde förut. Men fina blir de i alla fall!

Astiz var riktigt taggad, han stod och skrapade och gnäggade om vart annat på gången. Han har lagt sig till med en massa divalater, haha. Men det kan man väl ta, så fin som han har blivit (: Jag valde att åka iväg tidigt med honom till tävlingsplatsen, dels för att jag ville hinna vara med på prisutdelningen i MSV C:2, och dels för att jag red lag och ville ha koll på de andra lagryttarna osv. Han står ändå väldigt snällt i trailern.

När det äntligen var min tur att rida var jag nog ännu mer taggad än vad Astiz var, och det kände han så han blev helt sjukt het redan inne på framridningen! Det gillar jag! Inte ofta han är pigg ens ju... På framridningen red jag mest lugnande övningar och mycket slutor, när det var en ryttare innan mig tog jag upp honom i formen, red några galoppiruetter och sedan var det dags för mig att rida in på banan.

Om jag tyckte att han var het på framridningen var det ingenting i jämförelse med hur han var på banan, haha! Hur kul som helst, men jag kunde tyvärr inte rida med det tryck jag vill göra annars. Men Astiz kändes riktigt fin i genom hela programmet, hade såklart några småmissar som berodde på att han var överladdad och då blev det lite kommunikationsfel mellan mig och Astiz. Ingen big deal enligt mig, det är sånt man får finslipa senare (:

Extra kul var det att vi inte hade något orent byte, med hans förra ägare fick han typ treor och fyror på bytena OM han gjorde dem över huvudtaget... Så det kändes skönt att veta att jag kan fixa honom (: En annan kul grej var att det kom fram folk och sade att jag hade en jättefin häst. Jag får höra det ofta, men jag blir alltid lika glad!

En mindre kul grej var procenten... Även den här domaren hade lagt sig väldigt lågt, men när mamma kom och berättade att jag endast hade fått 58.7%... Då blev jag väldigt ledsen och otrevlig i ungefär 10min, haha. Sorry ;) Men det är bara att bita ihop... Väljer man att syssla med bedömningssporter får man ta såna här smällar...

Laget vann i alla fall andra omgången och vi leder nu inför fin alen som går den nionde Oktober!








Det var allt för denna tävling och jag laddar om för nästa som är den andra Oktober i Karlskoga där Wanda ska gå MSV C:2 och MSV B:2!

Ha det bra // Matilda



Läsarfråga.

Jag har fått frågan; Hur ofta tränar du dina hästar på kandar? Jag rider mina hästar väldigt ofta på kandar, i princip varje gång jag rider. Varför? Astiz rider jag helst alltid på kandar för att han kan bli väldigt istadig om han bara har gått på träns i någon vecka eller så. Han har väldigt svårt för att acceptera stången, därför använder jag mig av en "bebisstång" med rörliga skänklar. Nu har vi kommit så pass långt att han inte reser sig allt för ofta vid ridning på kandar. Förut var han så hemsk att jag inte ens gav mig på att använda kandaret.

Wanda är en otroligt stark häst, så på henne har jag kandar när jag tränar dressyr och ibland när jag rider ut. Jag försöker att ändra bett och så, men på henne får jag inte ett vettigt ridpass om jag inte har stången till hjälp då och då. Jag har ridit henne på vanligt tredelat tränsbett och en graman (som satt löst), men på två ridpass hade hon sår i ena mungipan, och det skumma var att jag inte ens hade dragit henne i munnen. Men det visar ju rätt tydligt att stången behövs.

Båda mina hästar fungerar bra på korrigeringsbettet som jag tidigare har visat och skrivit om, men det får man tyvärr inte tävla på. Hoppas att du har fått svar på din fråga.


Astiz när han tävlas på vanligt tränsbett. Jag var smal där......


Ha det bra // Matilda

Träningstips 4

Har du en häst som lätt blir stressad eller okoncentrerad? Eller stämmer den beskrivningen mer in på dig än på hästen? I sådana fall är det bra att alltid ha ett mönster i sin ridning, någonting som man alltid kan falla tillbaka till. Den här övningen har jag använt mig av, och den kallas för lösgörande "meditation" för häst och ryttare och den kommer från boken Takt, Balans och Lösgjordhet från Hippson Books.

Säg till exempel att du rider i höger varv, mitt på långsidan lägger du en 15-metersvolt sedan rider du en noggrann hörnpassering. Vid mitten av långsidan lägger du en stor volt tillbaka och rider en noggrann hörnpassering i det nya varvet. Därefter lägger du en ny 15-metersvolt mitt på långsidan och upprepar övningen tills hästen och du känns lugn. Men håll inte på för länge, då kan hästen till slutt bli uttråkad.

Lycka Till // Matilda

Slitig praktikvecka...

Jag har äntligen fått sova ut och ta det lugnt efter en helt galet slitigt vecka på Segersta Equestrian... Jag trodde aldrig att man skulle få börja på botten, igen! Jag och Emelie fick verkligen skitsysslorna, haha. Visst, de må ingå i de andra stalltjejernas arbetsuppgifter, men nu när vi var där lämpades det bara över på oss... Självklart fick vi göra roliga saker, som att köra fyrhjuling, rida på otroligt fina hästar (men bara i skritt...), hjälpa till vid insittningen av 2.5 åriga ston och följa med Mads på clinic. Clinicen var nog veckans höjdpunkt då vi fick följa med bakom kulliserna så att säga. Weine var helt galen när Martina ledde honom. Det är bra för då förstår folk att en Grand Prix häst fortfarande är en häst och kan reagera som en sådan ;)


Häftigt!!


Wanda i en av uteboxarna på Segersta när jag tog med henne en dag för att trimma med hjälp av Mads.


Charming Boy på promenad (:

Snabb och kort update!

Just nu händer det så sjukt mycket i mitt liv, därav den dåliga uppdateringen. Som ni kanske vet gör jag min praktik på Segersta Equestrian, och det är otroligt jobbigt och påfrestande för kroppen. På tre dagar har jag lyckats få tillbaka mina överansträngningar i båda knän samt stukat ena foten, vilken tur man har! Men jag lär mig saker varje dag på segersta, och därför kommer jag fortsätta att jobba där.

Idag var jag så illa tvungen att stanna hemma på grund av att jag inte ens kunde stödja på vänstra benet, då kan man liksom inte göra så stor nytta i ett stall, haha. Men vid fem i eftermiddag åker jag dit för att hänga med på en clinic som Mads ska hålla, blir att knapra piller och missbruka voltaren helt enkelt! Vi gillar't ;)

Idag är Petra så snäll som rider mina hästar, vad skulle jag göra utan dig? Nu måste jag göra mig i ordning, ska snart dra upp till stallet och fixa maten och pussa lite på de älskade djuren. Längre uppdatering kommer i helgen!


Petra och Wanda (:


RSS 2.0