Svar på tal..

Postat av: lina

vad rider du med för utrustning när du rider ut? sadel, träns, bett osv? min häst blir så himla stark när jag rider ut, har du något tips för vad man ska göra/tänka på då? :) jag gillar din blogg supermycket!!

2010-10-30 @ 18:03:17

-Jag rider med dressyrsadel (för jag äger ingen annan sort, haha) och på Wanda rider jag oftast med kandar, även utomhus då hon fungerar bäst på det. Astiz brukar få gå med vanligt tredelat tränsbett och graman ute. Men det händer att jag bara har hackamore vid vissa tillfällen, det gäller båda hästarna. Din häst verkar ju bli pigg och glad ute, kul! Du kan tänka på att aktivera den mer, få den att lyssna på dig. Rida mycket övergångar och skänkelvikningar tvärs över vägen. Så brukar jag göra när mina hästa bara vill "älga på". Kul att du gillar bloggen, och lycka till!

Postat av: Louise

Håller verklien med dig! :)
Träningstips vore toppen! :D

2010-10-30 @ 18:58:42

- Då kommer det mer träningstips i veckan!


Postat av: Tina

Tycker bara du är lite pinsam som skriver att DU betalar osv. När det är dina föräldrar som betalar ALLT! Jag undrar hur du kommer klara vuxenlivet fröken jag får allt jag pekar på

2010-10-30 @ 20:01:57

- Ursäkta, men vem är det som är pinsam här? Jag tycker att det är löjligt att jag ska behöva berätta vem som betalar vad. Men eftersom att du verkar tycka att det är en så stor grej får jag väl göra det. Jag har köpt Wanda SJÄLV för egna pengar som jag har sparat ihop. Mitt studiebidrag går direkt till stallhyra och mat, det räcker inte långt, men det är en bit på vägen. Varenda liten slant jag får över går till hästsaker. Varenda liten premie jag vinner går direkt tillbaka till mamma/pappa. Så kom inte här och säg att jag får allt jag pekar på då det inte alls stämmer. Ja, jag har det bättre än många andra. Jag har ju för tusan två egna hästar, det är rena lyxen och jag vet att folk skulle döda för att ha EN egen häst. Jag har det bra ställt och jag är otroligt tacksam över det! Sedan är det ju ett plus att mamma älskar att shoppa lika mycket som jag gör.

Postat av: Patricia

Fina hästar och skitfin header :D Vem har gjort den? :)

2010-10-30 @ 00:19:49

Tack och tack, headern har min kompis Klara Hovstadius gjort. Länk till hennes blogg finns längre ned.

Tveka inte att ställa frågor eller komma med kommentarer. Även om jag inte svara på alla så ska ni veta att jag alltid läser dem, och ofta flera gånger.





Uteridning (y)

Igår red jag ut på Astiz för första gången sedan vi flyttade till ERK. Vi fick sällskap av Yvonne och Dacke. Det gick superbra! Han var inte tittig eller rädd någon gång. Jag är verkligen stolt över min lilla plutt, hihi. Wanda gick ett pass dressyr, och det gick ganska bra. Hon hade fortfarande träningsvärk sedan träningen för Mads i onsdags, men hon kämpade på fint ändå. Med andra ord en lyckad dag. Jag träffade dessutom på världens bästa Anna! Blev sjukt glad över det :D

Idag var det Wandas tur att komma ut i skogen. Jag red tillsammans med Julia på Frieda. Wanda var duktig, som hon alltid är utomhus, inte det minsta tittig eller dum! Skönt med såna hästar (: Och Astiz jobbade dressyr i ridhuset idag, han var ganska fin till att börja med, men sedan började folk "gömma sig på farliga ställen för att attackera honom" så han fjantade runt och höll på att nästan få av mig, hahaha! Men han blev i alla fall superfin mot slutet. OCH jag fick träffa Anna idag igen. *Happyface*

Jag tycker att det är otroligt viktigt med varierad träning, och är så trött på dressyrryttare (och andra ryttare med för den delen) som aldrig rider ut, utan bara låter hästen se fyra väggar hela tiden. Tänk er själva att leva ett sådan liv, inte speciellt roligt, va? Nej, hiss för att rida ut och våga galoppera! Hiss för att våga hästen trava bommar! Hiss för att låta hästen bara vara häst!

Vill ni att jag ska lägga ut mer träningstips? Släng iväg en kommentar om vad just du vill läsa om. Jag har lite idétorka just nu.

 

Ha det bra // Matilda

Jag och Nadir på stubbåkern (:

 


Tidigare egna hästar och hästar som betyder

Barney på Enköpings Ridklubb har varit väldigt betydelsefull för mig då han lärde mig att rida och att lita på hästar. Innan honom var jag den i gruppen som behövde ledare och inte vågade trava. Jag grät nästan varje lektion och min ridlärare var förvånad varje gång jag kom tillbaka till ridskolan. Men efter en lektion på Barney vände allt och jag blev modigare och modigare! Han lärde mig grunderna och jag kommer ihåg att jag tyckte att han var sååå duktig som saktade av när ridläraren sade det x)



Fiona
var min första häst, och jag fick henne när jag var tio år gammal (2003). Fiona var född 1994, 164 cm hög och importerad från Danmark. Hon var ett fuxsto med bläs och en strumpa vänster bak. Fiona såldes från ridskolan i Bollnäs för att hon vantrivdes något fruktansvärt. Redan vid första ögonkastet blev det kärlek, och när jag provred henne visade det sig att hon var snäll och försiktig med lagom mycket go i sig. Hon var utbildad LA dressyr och 110 cm hoppning. Lagom läromästare med andra ord.

Det första året med henne lärde jag mig otroligt mycket, och eftersom att jag delade henne med mamma kunde jag fortfarande vara barn och leka med kompisar och så. Då blev det inte så mycket press på mig och hästarna var något som var kul. Jag fortsatte gå på ridskola för att lära mig så mycket som möjligt. Med Fiona tränade jag dressyr, jag hoppade litegrann och red ut med kompisar. Minns en hoppträning där jag ramlade av på första hindret för att hon stannade. Jag grät och grät så det blev ingen mer hoppning den dagen, haha.

Fiona lärde mig öppnor och slutor, skänkelvikningar och förvänd galopp. Ja, egentligen all grund inom dressyren och det var med sorg i hjärtat vi fick ta bort henne i Juni 2006 på grund av en spark över korset som inträffade i hagen... Hon blev aldrig bra efter det, trots att vi behandlade i nästan två års tid. Jag älskar och saknar dig, gumman. Fastän du kunde vara en riktig pissmärr ibland <3



Fredriksbergs Nadir köpte vi när jag hade börjat fastna för dressyren (tack vare Fiona) och jag ville börja tävla. Det var våren 2004 vi provred och blev kära. Redan när han kikade fram ur transporten höll vi på att dö lite av söthet. Han charmade nästan byxorna av oss. Det spelade ingen roll att han mest sprang i 180 när jag provred honom. För den ponnyn skulle vi ha, och så blev det! Honom hade jag parallellt med Fiona, men mamma fick mer ansvar för Fiona då jag inte riktigt var mogen att ta hand om två hästar helt själv vid den tidpunkten. Nu med facit i hand tycker jag att det är synd att jag inte red Fiona mer med tanke på allt som hände, men man tror ju att ens älskade hästar alltid ska finnas hos en.

Nadir är i alla fall en trotsig liten New Forest-kille som är född 1994. Med honom fick jag verkligen lära mig att rida, för han gör ingenting gratis. Men gör ryttaren rätt så gör han rätt och det gör honom till den perfekta läromästaren han är idag.

Honom utbildade jag själv (med hjälp av tränare) från LC-dressyr till nationell FEI dressyr. Vi lärde oss tillsammans, och det visade sig bli väldigt bra! 2005 red vi LC-LB på våren och FEI på hösten. Snacka om att gå fort fram! Men Nadir älskar att jobba och att lära sig nya saker (: 2006 placerade vi oss i FEI och i LA:P1 och tog DM-silver i Uppland. 2007 började vi rida nationellt med godkända resultat. 2008 och 2009 gick han eliten. Och vi avslutade med ett nytt DM-silver i uppland 2009.

Nu är Nadir såld till en underbar familj i Gnesta, men mina förhoppningar och min dröm är att få äga honom i framtiden igen, när han bara behöver ta det lugnt och leva pensionärsliv. Du är otroligt saknad och älskad, lilla vän..


Hiss

Stor hiss går till Equline Octagon-schabraken! De är bara så snygga, och dessutom transporterar de bort fukt från hästen samt har en stötdämpande effekt. Jag äger ett antal schabrak av den modellen, och jag ångrar inte att man behöver lägga ut cirka 800-1000 kr för ett schabrak. They're awesome!



Man kan dessutom bestämma helt själv vilken färg man vill ha på kantband och själva schabraket. Jag är riktigt sugen på att beställa ett i rost (bilden till höger) med en snygg kant på. Vad tycker ni, hiss eller diss?

Ny design på bloggen

Vad tycker nu om den nya designen på bloggen? Jag är i alla fall supernöjd med den! Ett stort tack till http://klarahovstadius.blogg.se

Jag har även fått in två stycken målade bilder som jag älskar! De är superfina, och målade på ett lite lekfullt sätt.

 

Bilderna är målade av mydearpony @ bdb http://bubyx.blogg.se . Stort tack!

Dagen och en minidiss

Dagen har varit rätt bra. Var först i skolan och pluggade på till provet vi ska ha imorgon. Jag åt lunch hos pappa med Pelle och Rasmus, trevlans. Anyhow, careface ;)

I stallet fixade jag först mat och mockning, sedan gjorde jag i ordning Astiz för ett pass longering. Idag var det bara en 20*40 bana som var ledig, så jag frågade de två andra om det var OK att longera, vilket det var. Men när jag hade skrittat fram Astiz kom det in två andra ekipage, så det blev rätt trångt men det gick. Och två minuter senare kom det in ännu ett ekipage. Vi var alltså sex ekipage som samsade på en 20*40 bana, och jag longerade i mitten. Tur att alla var tillräckligt begåvade för att styra i alla fall! Haha. DISS till folk som inte kan eller håller sig till ridhusreglerna!

Jag är sjukt shoppingsugen, men har allt jag behöver (och lite till)... Ändå så vill jag köpa schabrak och benlindor i fina färger. För att inte tala om täcken i ylle och fleece. Vilket märke är erat favoritmärke och vad skulle passa på mina hästar? Vem vet, jag kanske väljer att stajla Wanda eller Astiz efter dina önskemål?!

På lördag ska jag rida ut tillsammans med Julia i stallet, kul med nya vänner. Som de flesta vet så har jag inte så många vänner på grund av all tid hästarna tar. Det suger :/ Men hästarna kommer alltid i första hand!

På lovet kommer Stina hit, då blir det nya bilder! Saknar henne så mycket.....


Bild som Stina fotade i somras. Ignorera sitsen, jag satt jättedåligt då!


Taggad

Sitter och pluggar på programmen jag ska debutera på nästa tävling, det är FEI: s lagtävlansprogram för Juniorer och FEI: s individuella mästerskapsprogram för Juniorer. Det ska bli sjukt kul att äntligen få starta dessa!

http://www.stallbacken.webbland.se/dressyr/program/junior/FEIlagJun_2009.html Lagtävlan

http://www.stallbacken.webbland.se/dressyr/program/junior/FEImastJun_2009.html Mästerskap

Hoppas att Astiz sköter sig, vem vet med den hästen? ;)













Känner för att klaga...

Hittills har den här dagen inte varit speciellt bra. Jag vaknade kvart över nio, vilket i och för sig var skönt, och kollade på två avsnitt av Gossip Girl. Sedan lagade jag mat och höll på lite med datorn. När jag väl ska börja plugga för fysiologiprovet blir jag helt fucked up i huvudet. Vi har ju inte fått några böcker om det här, så vi ska alltså använda oss av datorn och av www.1177.se. Men jag klarar inte av att bara ta in information från internet. Jag vill ha det på papper så att jag kan anteckna och stryka under saker. Låter kanske fånigt, men så är det i alla fall... Så jag blev verkligen skitarg när jag kom på att lärarna hade lovat oss utskrifter av allt från den hemsidan. Men inte fan har de fixat det! Då försöker jag skriva ut på min skrivare, som är aningen för bra och komplicerad för mig, så något fel gör jag och det går inte att skriva ut. Med andra ord blir det inget plugg för mig på hela dagen, utan måste ta det ikväll efter stallet, då mamma ska skriva ut allt åt mig på jobbet. Så djävla ovärt känns det som nu... Och inte kan jag plugga matte, för vi sa börja med nya grejer och jag måste vara med på genomgångar för det. Just nu hatar jag verkligen realgymnasiet. Vill börja på korr redan nu, men måste vänta till 31/1-11.

Idag ska jag (istället för att plugga) gå ut på en långpromenad, stretcha, lära mig FEI-programmen som jag ska rida 6-7/11 och sedan ska jag rida dressyr med båda hästarna idag. Det är ju i alla fall något kul att se fram emot. Stallet är det enda stället där jag verkligen trivs och har kul, allt annat känns som bortkastad tid. När jag börjar plugga på korr kommer jag att vara i stallet hela dagarna, då ska jag börja rida Astiz två gånger om dagen för att träna styrka och kondition. Wanda kommer ridas antingen på förmiddag eller eftermiddag, och medan de är ute i hagen kommer jag att plugga. Känns så otroligt bra! Jag längtar...

Nytt inlägg om rollkur.

Rollkur är en extrem variant av ridträning, speciellt inom dressyrsporten, som innebär att ryttarenförböjer hästen onaturligt både i lod och i sidled. Hästen går så att säga med nosen mycket nära bringan eller mycket nära ryttarens ben. Detta är skadligt för hästen, men tillämpas som träningsmetod upp t o m OS- och VM-nivå. Många anser att rollkur är djurplågeri.    Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Rollkur






http://www.youtube.com/watch?v=4UwqyMCr_7c


Rollkur förekommer i de flesta hästsporter, men ändå är det bara dressyren som får skit för det. Något man kan förstå då det mestadels dressyrryttare som utövar den metoden. MEN man kanske ska se sig omkring innan man drar alla dressyrryttare över en kant?

Jag är helt emot rollkur! Tyvärr förekommer det även bland "vanliga" ryttare, inte bara hos toppen. Något vi i Sverige bör göra för att förhindra det är att vi ska ha överdomare/funktionärer vid framridningen. Någon som kan säga stopp om det blir lite mycket...

Vad tycker ni?




Varför..?

Varför försvinner det inlägg härifrån? Ja, det är folk som undrar det. Anledningen till att jag tog bort inlägget om rollkur var på grund av att ryttaren på bilden hade blivit "igenkänd". Så någon anonym hade ringt till ledaren av qvadraten och klagat. Klagat på vad vettefan... Jag tycker att det är så otroligt lågt att man gör sådana saker bakom ryggen på mig. Vill ni något så är det mig personligen ni ska tala med. Och om det som skrivs på den här bloggen inte passar er behöver ni inte fortsätta att läsa och störa er på allt. Det skulle göra allt så mycket enklare, antagligen både för mig och dig.

Nytt inlägg om rollkur kommer upp senare idag, då med google-bilder. Alla nöjda då?!


Nytt träningsschema.

Igår var vi på återbesök med Astiz på Ultuna, det gick kanon och han åkte därfifrån utan att behandlas! Måste vara första gången?! Nu har jag fått ett nytt schema som jag ska hålla fram till December då han ska tillbaka in till Ultuna för en utvärdering av jobbet helgenomgång av hästen. Det känns verkligen superbra! Känns som att det är värt att testa då inget annat har fungerat... Upplägget ser ut som så att jag ska börja galoppjobba honom i fältsits, inte skrittjobba honom förrän han är ordentligt varm och genomriden, han ska trava bommar/cavaletti samt klättra. En väldigt allsidig träning med andra ord!

Idag galoppjobbade jag Astiz i ridhuset. Han förstod ingenting, utan fortsatte med sin samlade galopp... Men jag bara fortsatte stå upp i stibyglarna och rulla på, då blev det bättre (: Men han var dum och bet sig i tungan :( Han kan göra det ibland när han inte förstår vad som förväntas av honom, då blir han osäker och lite väl ivrig vilketkan resultera i att han kastar med huvudet och slår ihop tänderna över tungan. Onödigt tycker jag!

Wanda blev behandlad av Lena Rosqvist, men equiterapeut som är superbra! Hon lyckades verkligen lossa på Wanda ordentligt, så pass att hon stod och gäspade på gången. Sötan!

 

JAG HAR BLIVIT PRELIMINÄRT ANTAGEN TILL KORESPONDENSGYMNASIET! Yay :D Fick brevet hem idag. Nu ska jag bara bestämma datum för att tenta av Ridning och hästkurserna...

 

Hade en kul dag i skolan, med trevlig lunch i sällskap med Pelle och Rasmus, kinamat <3

 


Matilda + hemstudier = SANT <3

Så är det, jag älskar att sitta hemma och plugga. Dels för att jag slipper all dötid i skolan, och dels för att jag kan ta pauser när jag vill. Dessutom bestämmer jag själv vilket ämne jag behöver lägga ned extra tid på (: Idag har jag hunnit med att se på Avatar (igen, hehe), laga lunch, gå på en promenad, cyklat, stretchat och plugga religion. Klockan är inte ens två än! Vid två tänkte jag ta itu med ett par matteuppgifter, och det känns inte jobbigt, för jag har bestämt det själv. Sådan är min hjärna i alla fall :D

Sedan, när mamma kommer hem, ska jag åka till stallet och där ska jag skritta båda mina odjur. Jag satt faktiskt på ryggen på Astiz igår, och han skötte sig galant! Wanda red jag på hackamore, och hon var så fin att jag inte kunde låta bli att trava och galoppera lite på henne fastän det var meningen att hon bara skulle skritta, haha.

Just det, för er som inte vet det så håller jag på att dra ned på godiset och öka på motionen. Det går helt enkelt galant! Nu får jag bara äta godis på fredagar och/eller lördagar. Som förr i tiden. Och jag har kommit fram till att det faktiskt är gott med äpplen :O

Anyhow, vilka ska på Globen och vilken dag? Jag ska gå alla dagarna (:


Langar en bild på mig, med galet leende, från när jag red isis. Så anti är jag faktiskt inte.

Regional MSV B:2 på Hallsta RK

Igår var jag på Hallsta Ridklubb och red en MSV B:2 med Wanda. Superbra tävlingar! Allt flöt på bra, och de var snabba med resultaten. Kommer definitivt åka tillbaka! Wanda kändes ganska fin på framridningen, men jag har blivit extremt hispig över att det ska hända något med mina hästar då Carras bröt benet i hagen i Lördags...

Anyhow, på framridningen kändes hon som sagt ganksa fin, och när jag slutade noja och började rida blev det så mycket bättre! Jag fokuserade mest på att hon skulle vara jämn i handen, inte trycka upp nacken och att gå med ett jämnt tryck från bägge bakbenen. Det gick bra, och jag kände mig lugn när det var dags att gå in på collectingring. Det var rätt mörkt inne i ridhuset, men Wanda verkade inte bry sig speciellt mycket om det.

När det blev våran tur att rida in på banan blev Wanda "rädd" för några solkatter :O Så jag kickade till henne lite i sidan, och hon fick sådant extremt tryck i bakkärran att jag höll på att åka av! Superkul! Så istället för att försöka lugna henne genom hela programmet så red jag henne med det trycket, och jösses vad kul det var! Jag bara satt och flinade genom hela programmet. Självklart förde det med sig en massa onödiga missar, så protokollet var en blandning mellan treor och åttor. Slutprocenten blev 61.86% Som ni alla vet (?) så är mina mål i MSV B-klasserna (med Wanda) att rida på godkänt, alltså 60%. Så jag är verkligen superdupermeganöjd! Nästa tävling är inte förrän den 14 November, så den här veckan ska Wanda få vila (: Skritt idag och imorgon, vila helt onsdag och Torsdag. På Torsdag kommer även våran Equiterapeut och behandlar båda hästarna.


Trava fram (:

Klapp




Vill ni se fler bilder?!

Hissar!

Jag måste verkligen hissa Carr & Day & Martin's schampoo som framhäver hästens färg. Det är verkligen superbra! Jag använder mig av:


Fuxschampoo                    Brunschampoo                     Schampoo för vita tecken



Nästa hiss går till HS Sprenger för deras fantastiska utbud av sporrar och bett! Jag köper nästan bara bett och sporrar från sprenger då jag vet att man kan lita på att det är bra grejer. Lite dyrare, mycket bättre!




Mina hästar!

Astiz - min ögonsten

Astiz är en valack av rasen Svenskt Halvblod, född 1998. Han är e. Sack, u. Astoria, ue. Asterix.
Astiz hade en ganska jobbig uppväxt med många skador, som 2.5åring var han faktiskt utdömd... Med andra ord är han en ganska skör häst, och eftersom att han har så lätt med samling lärde han sig piaff lite väl tidigt i livet och han blev antagligen rätt sliten på grund av det också..

 

Han tävlades i flera Lätt A-klasser med 65-69% och vinster. Han startade även MSV B med någon vinst och placering utan att kunna byta, då han gjorde det andra så pass bra. Jag köpte honom strax innan han fyllde åtta år. Då var han tänkt att bli min läromästare/internationella juniorhäst. Men det verkar inte bli så mycket av det då han går sönder om och om igen...

 

Astiz har ett djävla humör, något som han har ärvt från både sin mamma och pappa. Men han ärvde också den otroliga traven och vinnarskallen. Man kan säga att det tog fram till i år för mig att riktigt våga rida honom fullt ut, då han gärna ställer sig på bakbenen när det inte passar honom. När jag var mindre blev jag jätterädd för honom hela tiden, haha. Jag har aldrig ramlat av honom (peppar-peppar) för han är rätt snäll när det gäller.

 

Med mig har han vinster och placeringar upp till MSV C dressyr, och vi har startat MSV B med nästan 64%. Vårat personbästa är 79% (i LB) och 73% (i LA). Han går bäst när han tävlar regelbundet, annars blir han het och spänd inne på banan. Och det är därför jag tror att vi inte har placerat oss i MSV B ännu då vi inte har hunnit starta så många sådana. Men det kommer! Han är den perfekta läromästaren om man vill lära sig piaff och galopp-piruetter. Jag har verkligen fått känslan av hur en bra piaff eller piruett ska kännas! Men man får tänka på att inte rida för mycket sådant jobb, då hans bakknän inte riktigt håller för det.

 

Astiz kan bli ganska dryg i stallet, och skriker så fort Wanda lämnar boxen. Och om någon ger honom godis blir han som en bortskämd shetlandsponny, men jag älskar honom oavsett! JSM 2011 är målet om han håller (:

 

Astoria, Astiz mamma.

Sack, Astiz pappa.

Astiz med sin mamma och sin uppfödare.

 

Astiz, ca 6 månader.

Astiz, fyra år.

Astiz idag, fortfarande ganska svag, men det går framåt!

 

 

 

Warum Ich - min framtid

Warum Ich är ett hannoveranersto född 2001. Hon är e. Weltruhm, ue. Walzertraum. Wanda är uppfödd i Tyskland av Bruns Heino där hon också gick elitauktionen som fyraåring. Hon köptes av Jessica Andersson som har ridit och utbildat henne. Här i Sverige har hon tävlat LA och unghästklasser med riktigt höga poäng!

 

Wanda är världens härligaste och mest arbetsvilliga häst jag någonsin har träffat. Hon säger aldrig nej när jag ber henne om någonting, och hon har en otrolig framåtbjudning. När jag köpte henne hade hon inte tränats ordentligt på ett år då Jessica hade för mycket att göra, och eftersom att Wanda är så snäll fick stalltjejerna rida henne. Så när jag fick henne var hon ganska oriden, hade rätt dålig kondition och inte så mycket muskler. Men jag har jobbat på med varierande träning, och med Mads hjälp har hon blivit riktigt fin!

 

Wanda har tyvärr inte lärt sig galoppombyten korrekt, och det beror på att hon har varit jäkligt stark och hängt sig i handen... Då har hon inte arbetat rätt med ryggen så hon har fått låsningar över länden. Men min equiterapeut hjälper henne med det, och det blir bättre för varje gång (:

 

Vi har placeringar i MSV B dressyr och vinster upp till MSV C. Så nu kan det bara bli bättre med en hel vinters träning med fokus på byten och lösgjordhet, då blir det nog ett JSM 2011 för hennes del! Men mitt mål med Wanda är att hon ska bli min första Grand Prix häst. Hon har redan trampat lite med Ubbes hjälp, och piaffen kommer nog bli bra, för att inte tala om passagen! En häst för framtiden!

 

Wandas pappa, Weltruhm

 

Wanda i vintras, innan en markarbetesträning.

Markarbete

Första tävlingen (:

Senaste tävlingen (:

Hoppas att ni fick svar på era frågor!

 

Ha det bra// Matilda

 

 


Astiz på riktigt..

Såhär ser min kära Astiz ut på riktigt, inte alls den muskelmassa han ser ut att ha under ryttare... MEN han har blivit så mycket bättre! När jag fick honom såg han ut som ett benrangel :S Tyvärr har han tappat allt han hade byggt upp innan den långa vilan :( Men snart är vi på G!

Nervös.....

Ska snart ha engelska redovisning där jag ska prata om Jan Brink, vilket inte är kul då två av tre i gruppen inte är det minsta intresserade av honom. Hur fan ska man då kunna göra en redovisning intressant?! Yeye...

Igår var Astiz på Ultuna för hältutredning, och det var som jag trodde; trött i bakknäna och ont i hovlederna fram. Han behandlades med Irap i hovlederna och ett annat medel i bakknäna. Det innehöll inte cortizon, för det tål han inte. Han är så kallat tävlingsbehandlad nu, och planen är att han och jag ska starta i Enköping 6-7 November. Karensen är precis beräknad att gå ut en vecka innan start, så inget fusk (: Efter den tävlingen ska vi tillbaka in och ta itu med hans överben han har på vänster bak. Det kan eventuellt leda till en operation i vinter :S Men bara han blir bra så!

Idag är det ingen träning för Mads :/ Så det blir till att träna på hemma med Wanda. Astiz ska bara gå på en promenad i 20 minuter. En relativt soft dag med andra ord. Sedan blir det lite träning utan häst för mig, najs! Förresten så slutar jag äta godis idag! Kommer klara det den här gången. Jag ska försöka gå ner ett par kilo eftersom att jag ser så tjock och fet ut. Jag har fan världens största arsel!

Nu ska jag plugga engelska, peace out!


Bus :D

Division I omgång tre.

Man kan kalla detta en glädjens men också sorgens dag... Wanda kändes väldigt stark och tung på framridningen, men Mads var där och gav mig några tips och peppade mig, så det blev bättre. Inne på banan kändes hon helt underbar! Ovanligt att hästen känns finare på banan än på framridningen, men så var hon i alla fall. Och jag kan sitta på henne!!! Tänkte inte ens på att jag gjorde travökningar :O Jag bara flöt med. Fantastisk känsla. Och med den ritten belönades jag med 66.88%, en poäng högre än i Karlskoga ;) Jag höjer mig, sakta men säkert, haha! Jag hamnade på samma poäng som ettan, men det allmänna intrycket skilde oss åt så jag blev tvåa. Det har verkligen hänt jättemycket med Wanda! Hon har blivit ungefär en meter kortare i kroppen, och det lönar sig :D







Dessa bilder är fotade av http://klarahovstadius.blogg.se

Sedan startade jag Astiz i lagklassen... På framridningen kändes han matt och på bogarna. Han var inte sig själv alls... Han liksom tappade bak helt och hållet, och trampade inte under sig alls. Inne på banan hann vi göra öppnan och slutan, sedan tappade han bak, vinglade in i staketet och när han försökte hålla balansen vek sig en frambenet åt sidan och han fick ont. Jag testade rida in i ökningen, men han bara tappade takten. Sedan i ryggningen ville han inte alls gå bakåt, utan satte sig nästan på rumpan i stället. När jag red honom framåt efter ryggningen slog han upp huvudet och försökte resa sig. Då ropade mamma att han hade blivit halt och vi utgick...

Efter kylde vi alla ben, och gick på en långpromenad. Nu ska han vila en vecka, och är han inte bra då blir det till att åka in på klinik med honom. Båda hans bakknän var riktigt svullna efter "ritten"... FAN!


Fotad av Klara Hovstadius




Blev inte så många bra bilder på Astiz, vilket man kan förstå med tanke på allt som hände :/



Laget blev i alla fall tvåa i omgången OCH tvåa totalt! Så tre blå rosetter till mig, trots allt!

Dum (x

Haha, jag har ju tjatat om den här engelskaupggiften när vi ska berätta om något som är typiskt svenskt/en känd svensk person, och inte förrän nu kom jag på att jag ju kan skriva om Jan Brink! Hur "blind" kan man vara? Anyhow, nu blir det honom jag skriver och pratar om, mycket mer intressant än att skriva om Astrid Lindgren eller Jan Guillou (:

Jag slutar fyra idag, och då ska jag bege mig till stallet för att först longera Astiz och sedan ska jag åka med Wanda till Segersta för träning! Kul värre :D

Kom ihåg att ni gärna får ge mig tips på vad NI vill att jag ska skriva! Och ni glömmer väl inte att jag ska tävla på Kulla Vreta på Lördag?! Kom och kolla?! Jag startar vid halv elva och vid fem.

Sist, men inte minst, vill jag gratta Linn och Ingrid (http://dressyrmupparna.blogg.se) till deras samarbete med Libresse! Jag funderar faktiskt på att ställa upp i tävlingen med en bild på Astiz, vad tycker ni?

Nu ska jag koncentrera mig på engelskan, hörs ikväll/imorgon!

// Matilda

Jag HATAR matte B :<

Jag sitter i skolan och kämpar med matten, men jag förstår inte alls vad jag ska göra nu. Jag blir helt uppgiven... Det är någonting om att jag ska lösa ekvationssystemen grafiskt. a-talet gick bra, men jag fastnade på b direkt då jag inte har någon aning om vad x är... Jag blir så lack! Och min mattelärare har lektion så jag kan inte få hjälp...

Jag längtar till klockan tre då jag får åka hem och rida! Idag blir det dressyr på båda hästarna (: Men jag är lite orolig över Astiz, igår när jag red gjorde han några jämfota hopp bak i trav och galopp. Efter träningspasset var han tjock i bägge bakbenen...

Nu sitter vi och diskuterar en massa saker med diverse ettor, nice ^^


Gårdagens outfit

Slänger in en dagens outfit från igår, många har frågat om mitt orangea "kit" och här kommer svaren :D


Mamma har fotat så det blev rätt mycket grus då hon inte vet hur min iPhone fungerar riktigt (:

Sadel från Jaguar
Kandar från Otto Schumacher
Fårskinnspadd från E.A Mattes
Schabrak från Eskadron
Lindor från Eskadron
Boots från three horses
Stövlar: Petrie Anky
Sporrar från HS Sprenger
Ridbyxor från Pikeur
Tröja/Jacka från Kingsland
Hjälm från Euro Lite (Min träningshjälm, haha)
Handskar från Roeckl

Jag har ingen aning om var den orangea outfiten är köpt då jag bytte till mig den med en annan. Men det är i alla fall från Eskadron, så det går att spåra den ;)

// Matilda

Regional MSV C:2, MSV B:2 på Karlskoga RK

Jag börjar inlägget med att vara lite negativ och sur... Tävlingarna var rätt dåligt arrangerade då deras vägbeskrivning var superdålig, och vi körde fel tre gånger. Vi var tvungna att ringa till sekretariatet för att ta oss till tävlingsplatsen. Hört talas om att skylta?! När vi väl kom fram kollade vi runt litegrann för att få oss en översikt på var man skulle rida fram, insläpp på banan och så vidare. Sedan började jag rida fram, jag hade räknat med ca. 30-40 minuters framridning men den blev ungefär 1 timme och 15 minuter då de inte kunde hålla de fasta starttiderna... Så himla irriterande. Dessutom var framridningsridhuset bara 20*40 med ett jättedjupt underlag. Så när jag skulle rida fram Wanda var det kaos där inne, så det slutade med att jag gick ned till parkeringen och red fram. De borde ha haft en funktionär vid framridningen samt ett maxantal på fem ekipage där inne.. Jaja.

Wanda var i alla fall superduktig som kämpade på trots att jag bara blev mer och mer irriterad. Lilla gumman blev så spänd till slut att hon bara "stängde av". Minutrarna innan jag skulle in på banan stod jag bara och klappade henne och pussade på henne samt berättade vilken fin och tapper tjej hon var. Då drog hon en "suck av lättnad" och blev sitt vanliga jag igen. (: Inne på banan var jag lite ofokuserad, så halva travprogrammet tjabblade jag bort, men då sade jag åt mig själv att skärpa mig och det blev mycket bättre! Självklart fick vi några småmissar, men så är det ju alltid. När jag gick ut från banan var jag nöjd med Wanda, men missnöjd med mig själv. Men när jag fick mitt papper blev jag glad igen! Jag hade gått upp i ledningen med 66.67% Personbästa för mig och Wanda. Vi har legat rätt stadigt på 64-65%, så jag blev superglad. Dessutom stämde bedömningen bra med känslan, för det jag tyckte var dåligt hade jag fått dåliga poäng på. Jag slutade i alla fall som segrare i MSV C:2!

Inför den andra klassen red jag inte fram mycket alls, jag skrittade, travade några varv och galopperade några varv, sedan skrittade jag bara tills det var min tur. Inne på banan blev hon lite stark och gapade och lade ut tungan ibland, men det är sånt som händer. Vi ficj i alla fall till ett program med bra flyt, något som jag strävar efter. Det var den bästa känslan jag har haft i ett MSV B program med henne. Inget av bytena var orena, däremot såg domaren att jag "hängde mig fast" i högertygeln i högerbytet, så det blev rätt avslöjande att det är det svåra bytet. Då tappade Wanda lite bjudning och tvekade lite, men hon lyssnade fint trots det. I vänster bytet kastade hon sig in och ur, men det var rent och genom kroppen. Mitt mål var att uppnå 60% i den här klassen, och det gjorde jag med marginal; 63.95% blev det till slut! Hade jag inte missat ena öppnan och ena slutan (t.ex) hade jag vunnit :O Men det är sånt man lär sig av (: Jag blev oplacerad i MSV B:2, men jag var sjukt nöjd med Wanda, som kunde prestera så bra efter 2.5 timme i transport! Guldstjärna till henne!

Plus till domaren, Gertrude Carlgren. Hon dömde högt på det som var bra, och lågt på det som var dåligt. Ingen sån som bara ger 6: or! Jag gillar när domarna vågar använda sig av hela bedömningsskalan :D






Nästa tävling är på Lördag, då startar jag Wanda i en MSV C:2 och Astiz i en MSV B:4! Division I finalen :D

Klippning

Idag klipptes Astiz, äntligen är ullen borta!!! Haha, han blev jättejättefin, så skööönt tyckte han.


Före / under


Astiz, efter klippning och bad. Skillnad?

Nu ska jag ta en snabbdusch, sedan kolla lite på VM. Imorgon är det tävling, kommer få träffa Lovisa Thorén och Ingrid Skoog. Kul :D

Ha det bra // Matilda

RSS 2.0